Stabilní ceny uhlí, briket, koksu a palivového dřeva odvádí stále více domácností od vytápění svých domovů jinými tepelnými zdroji. „Pozorujeme viditelný nárůst počtu zákazníků, kteří přecházejí od plynu a elektřiny k tuhým palivům,” potvrdil Miloslav Čermák, majitel holýšovské firmy, která se zabývá prodejem uhlí a dalších paliv.

Nárůst cen oproti loňské zimní sezoně není u tohoto sortimentu nijak dramatický. „Jedná se řádově o jednotky procent,” shrnul Čermák. Náklady na topení pevnými palivy jsou zhruba poloviční oproti využití ekologicky šetrnějšího plynu.

„I tak je velká část zákazníků, kteří mají hlouběji do kapsy a uhlí nakupují jen po pytlích po každé výplatě,” dodává prodejce. Výhodnější jarní a letní ceny pro předzásobení tak využívají spíše movitější zákazníci.

Nejlevnější sokolovské uhlí se dá pořídit za ceny okolo 200 korun za metrák, německé brikety vyjdou až na 450 korun za stejné množství.
Zpracované a vytříděné palivové dřevo může vyjít i na více než tisícikorunu za m³. Dvoumetrová kulatina z buku či dubu stojí 1200 Kč.
Stejný objem druhojakostního dřeva lze v internetových inzerátech pořídit i za sedminu této ceny.
Výhodné bývají i prodeje dřeva, které z vlastních lesů svým občanům nabízejí jednotlivé obce.

Drahotín například na začátku roku stanovil cenu 30 korun za m³ dřeva. K lákavě vypadající částce je však nutno připočíst náklady na těžbu a dopravu. Navíc nabídka byla limitována maximálním odběrem osmi m³.