Po úvodním slovu a uctění památky těch, kteří již nejsou mezi námi a byli dlouholetými příznivci turistického klubu, došlo k bilancování uplynulého roku.

Během večera tak zaznělo například zhodnocení loňského Novoročního výstupu na Čerchov, kterého se zúčastnilo 400 turistů. Na řadu přišla i zmínka o tom, že při dobrovolné sbírce Novoroční čtyřlístek bylo vybráno 6098 korun.

Z úst předsedy odboru Petra Matějky zaznělo, že bylo uskutečněno 25 vycházek, kterých se zúčastnilo 272 turistů. Jednalo se například o tradiční otevírání a zavírání České studánky, vzpomínkovou pěší pouť z Klenčí do Furthu, celodenní výlety na Šumavu a mnoho dalších. Rozhlednu na Čerchově během loňské sezóny navštívilo 9695 osob.

Největší akcí uplynulé sezóny byl pro domažlické milovníky pohybu v přírodě bezpochyby XV. český zimní sraz turistů v Domažlicích, který proběhl od 9. do 12. února, a předcházely mu dvouleté přípravy. Při nich odbor úzce spolupracoval s Městem Domažlice a dalšími organizacemi. Srazu se zúčastnilo 525 turistů, z toho 49 jich bylo ze Slovenska a 2 z Polska. Ve čtvrtek večer se mimo jiné vzpomínalo, co všechno se během čtyřdenní akce odehrálo.

„S odstupem času jsme zhodnotili, že se akce velmi vydařila a byla i dobrou vizitkou města Domažlice. Zapojili se totiž i samotní obyvatelé města, kteří turistům ze všech koutů republiky, ale i zahraničí podávali rady a informace. Všem patří díky za pomoc a jejich projev zdravého lokálního patriotismu,“ řekl předseda turistů Petr Matějka.

Ten zároveň obdržel od KČT oblasti Plzeňského kraje k významnému životnímu jubileu Čestné uznání oblasti KČT, které mu předal člen jeho vedení Václav Zykmund. Oceněni byli i ostatní, když knižní odměny za práci pro KČT a veřejnost dostali Jan Benda, Karel Bílek, Svatopluk Doubek, Jiří Fajt, Marie Janutková, Zdeněk Kadlec, Jaromír Krčma, Věra Kuželková, Anna Léblová, Petr Matějka, Marie Minaříková, Václav Pecl, Miroslav Ryšánek, Marie Senohrábková, Jan Sladký a Štěpán Thomayer.
Turisté za sebou mají úspěšný rok, na který budou chtít letos navázat.

OSOBNOSTI LYŽOVÁNÍ NA CHODSKU. Snímek pořízený z roku 1989 zachycuje zleva: Tomšů Anderle, Bohumil Váchal, Antonín Veber, Jan Svatoš a Gáby Koubek.
FOTO: Jak jsme žili v Československu - Chodov