„První vystoupení jsme tehdy měli 18. června. Když jsme začínali, bylo organizováno kolem dvaceti dětí v celé republice ve čtyřech družstvech. Domažlice byli mezi průkopníky. Dnes funguje přes 350 družstev a je více než tisíc organizovaných dětí," uvedla učitelka Vlasta Machtová, která Soptíky vedla už při jejich prvním požárním miniútoku na hasičské soutěži v Mrákově. A věnuje se jim s kolegy dodnes.

Iniciátorem vzniku hasičské přípravky ve školce byl Petr Ouřada, dlouholetý vedoucí Odborné rady mládeže. Předškolákům tehdy vyrobil hasičské mininářadí. O Soptíky se během dvou desetiletí jejich existence starali i Ludmila Šotová, Alena Jurčová a Dana Tomanová.

„Za ta dlouhá léta bylo Soptíky v Domažlicích přes sto dětí, dnes jich máme dvanáct," vyčíslila Machtová.

Jedním z jejích dřívějších svěřenců byl i muzikant Jakub Ošmera, který zpěvem státní hymny zahájil slavnostní část sobotních oslav na domažlickém náměstí. Jejich hlavním bodem byl festival přípravek mladých hasičů, na který se sjeli malí požárníci z celé republiky.

Nejdál to měli ti z Klimkovic u Ostravy. Do Domažlic museli najet 520 kilometrů. Jako nejvzdálenější účastníci od pořadatelů dostali velký dort. Své domažlické kamarády přijeli při jejich oslavách podpořit i nejmenší hasiči z východních Čech, Švihova, Němčovic u Rokycan a také z Postřekova, Kolovče nebo Pocinovic. Festivalu se zúčastnilo 16 týmů.

Během sobotní slavnosti hasiči-předškoláci předvedli, co se ve svých klubech naučili. Domácí Soptíci představili svůj taneček, který tančí na písničku, která je složená přímo o nich. Také ukázali štafetu i požární miniútok, při kterém zachránili plyšového Soptíka z hořící domažlické brány a proudem vody dokázali uhasit fiktivní požár.