„Lidskoprávní organizace Amnesty International na období kolem Dne lidských práv (10. prosinec) připravila akci Maraton psaní dopisů. Ručně psané dopisy zaplaví osoby zodpovědné za věznění, utlačování nebo mučení tří vybraných obětí bezpráví,“ popsal Břetislav Krejsa, který pomáhá s uskutečněním akce v Domažlicích. Zde se k pořadatelům připojí čerstvě založený Klub přátel skautingu.

„Kdokoli má o tento výraz solidarity zájem, může přijít ve středu 13. prosince v 17 hodin do skautské klubovny v Zahradní ulici 518 psát ručně dopis za Mahadine z Čadu, kterému za příspěvek na Facebooku hrozí doživotí, Ni Ju-lan z Číny, která přišla o domov kvůli obraně práv na bydlení a Clovise Razafimalalu z Madagaskaru, který byl odsouzen za ochranu ohroženého pralesa,“ uvedl Krejsa.

Kostel svatého Mikuláše v Šitboři.
V Šitboři obnovují dominantu obce

„Cílem Maratonu psaní je společně ručně napsat a poslat co nejvíc dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí. Přímo obětem bezpráví je možné psát dopisy s vyjádřením podpory. Výsledky jsou opravdu vidět: už v průběhu akce jsou lidé osvobozováni z vězení, nečinné úřady začínají jednat, špatné zákony se mění nebo ruší. Před masivním mezinárodním tlakem nikdo jen tak nezavírá oči,“ pokračuje organizátor.

Ročník 2016 byl pro Maraton v Česku rekordním – celkem se evidovalo 16 249 napsaných či ručně podepsaných dopisů, které byly odeslány úřadům nebo přímo vězněným či pronásledovaným lidem a jejich blízkým. Dalších 53 271 dopisů bylo podepsáno online.