„V současné době by již měli být čipem označeni všichni psi registrovaní na území města Domažlice, s výjimkou štěňat do 7 měsíců věku a psů u kterých označení čipem není např. ze zdravotních důvodů možné,“ připomíná preventistka městské policie Věra Říhová.

„Kromě samotného označení psa je dále nutné zapsat údaje o majiteli do některého z registrů majitelů zvířat,“ dodala Říhová.

Strážníci proto v těchto dnech provádějí namátkové kontroly psů a pomocí čtečky čipů zjišťují, zda je pes čipem označen či nikoliv.

Folk-country festival v Čečovicích
Festival pro záchranu zámku vynesl 20 tisíc

„Majitele zvířat o jejich povinnostech zatím spíše poučují a poukazují zejména na vysoké sankce v případě jejich nesplnění. Porušení obecně závazné vyhlášky je přestupkem, který je strážník oprávněn vyřešit na místě v příkazním řízení až do výše 10 000 Kč,“ uvedla preventistka.

V případě správního řízení je horní hranice pokuty stanovena částkou 100 000 Kč. Někteří obyvatelé se na domažlické strážníky sami obracejí s prosbou o kontrolu, zda je čip jejich psa funkční a lze jej pomocí čtečky zjistit. „S touto pomocí nemáme problém a občanům vždy rádi vyhovíme,“ ubezpečuje Říhová.

Ne všem pejskařům se nová povinnost zamlouvá.

„Chápu to u živých plemen, třeba loveckých, kde je pravděpodobnost útěku a zatoulání vyšší, ale u starších psů, kteří se třeba drží doma a ani nevycházejí mimo pozemek u domu, mi to přijde zbytečné. Škoda peněz a hlavně stresu zvířete u veterináře,“ popsala svůj postoj pejskařka Jiřina Šmahelová.

Nový oltář posvětil generální vikář plzeňské diecéze P. ThLic Krzysztof Dedek v hostouňské hřbitovní kapli.
V Hostouni posvětili nový obětní oltář

Přesně před dvěma týdny schválil Senát novelu veterinárního zákona, která mj. nařizuje právě celoplošné povinné čipování psů v době prvního očkování proti vzteklině, tedy kolem půl roku věku zvířete.

Pejskaři z Domažlic měli na svoji novou povinnost půl roku, lhůta vyprší už ve čtvrtek 31. srpna. Radnice jim na tento úkon přispívá.
„Na Městský úřad stačí donést doklad od veterináře a radnice poplatek za označení psa proplatí až do výše 600 korun,“ potvrdila mluvčí Městského úřadu Domažlice Kristýna Kolbecková.