„Koalice bude mít podporu 11 zastupitelů. Počet členů rady města se sníží ze sedmi na pět, což je v souladu se zákonem o obcích. Čtyři místa obsadí ´Sdružení´, jedno lidovci. Nepovažujeme za šťastné, aby v dvoučlenném složení bylo sedm radních," shrnuje závěry zásadního vnitřního jednání SPMD člen vyjednávacího týmu Zdeněk Novák.

Starostou bude Miroslav Mach, který tak zahájí své třetí volební období v řadě. Prvním místostarostou zůstane Zdeněk Novák a dalším se stane Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

„Na rozdíl od dosavadního stavu budou oba místostarostové uvolnění," doplnil Novák.

Lídr KDU-ČSL Stanislav Antoš je nyní v zahraničí, vrátí se začátkem příštího týdne. Po svém návratu by závěry SPMD měl konzultovat se svými stranickými kolegy.

„Nepředpokládám, že by mělo dojít k nějakým zádrhelům. Zmíněné závěry vychází z variant, které jsme s partnery z KDU-ČSL probírali na našem úterním společném jednání," uvádí Zdeněk Novák.

Pokud lidovci schválí závěry SPMD, dojde v příštím týdnu k podpisu koaliční smlouvy a společného programového prohlášení.

„Na programových prioritách jsme se téměř ve 100% shodli, konkrétně je zveřejníme až v příštím týdnu," uzavírá Novák.

V domažlickém zastupitelstvu tak vznikne silná opozice. Sociální demokraté disponují šesti křesly, komunisté a hnutí Ano mají po dvou zastupitelích.

Ustavující zasedání zastupitelstva se bude konat ve středu 5. listopadu.