„Zakázku získala společnost Metrostav,“ uvedl místostarosta Zdeněk Novák (SPMD). Dodavatele vybrala na základě výběrového řízení Rada města Domažlice. Firma by si staveniště měla převzít 30. dubna.

Budoucí kulturní centrum svojí severní stranou přiléhá k parkovišti obchodního domu Kaufland. Stavbaři obsadí řadu parkovacích míst přiléhajících k areálu pivovaru. Tato kolmá stání i v budoucnu budou vyhrazena pro potřeby kulturního centra. Tím se o zhruba desítku sníží už tak nedostačující parkovací plocha před obchodem.

Letos by se mělo prostavět 58 milionů korun, v příštím roce necelých 56 milionů.

V multifunkční centrum se postupně mění areál bývalého domažlického pivovaru. „První etapa rekonstrukce byla dokončena v roce 2016. Opraven byl Hvozd, kde vznikly unikátní výstavní prostory a také technologické vybavení pro celý zbývající areál. Teď vznikne komunitní centrum a také vzdělávací centrum – knihovna. Obnovené bude i pivovarnictví,“ popsala mluvčí domažlické radnice Kristýna Bublová.

Patnáct milionů korun se podařilo městu získat už na opravu Hvozdu, a to z Regionálního operačního programu Jihozápad. Celkem se tehdy náklady vyšplhaly na zhruba 27 milionů korun. I na pokračování prací bude využita dotace z Evropské unie.

Starý statek se v současné době vyklízí, předchozí obyvatelka domu nashromáždila spoustu věcí.
Kvíčovičtí plánují bydlení pro seniory

„Na komunitní centrum získalo město dotaci ve výši 90% celkových nákladů projektu. Jedná se o částku necelých 18 milionů korun. Hlavním cílem je vybudovat v prostorách pivovaru víceúčelové zařízení pro setkávání obyvatel Domažlicka na různých úrovních -společenských, vzdělávacích, kulturních,“ zmínil Novák.

Další peníze z Evropské unie půjdou na knihovnu, ta obsadí dvě patra v přestavovaném objektu. Kromě klasických služeb nabídne knihovna také služby vzdělávacího centra s využitím aktuálních technologií a přístupů. Celkové náklady jsou zhruba 11,5 milionu korun, dotace činí zhruba 10 milionů korun.

Rekonstrukce zahrne i výstavbu restaurace, dalších výstavních prostor, sálu pro zhruba stovku lidí, ale také prostor pro obnovení pivovarnictví. Minipivovar by měl v budoucnu vyprodukovat až tři tisíce hektolitrů piva ročně.

„V celkových nákladech není dosud zahrnuta pouze samotná technologie minipivovaru, gastrovybavení a regálový systém pro knihovnu,“ zmínila Bublová. Stavbaři by měli přestavbu dokončit do 30. dubna příštího roku.

Tradiční setkání důchodců pořádal Obecní úřad Kout na Šumavě.
Obecní úřad v Koutě na Šumavě uspořádal tradiční setkání důchodců