Obviněný podnikatel se brání. „Škodu jsem finančnímu úřadu uhradil včetně dvoumilionového penále," říká Jaroslav Ticháček.

„Od 1. ledna 2009 do 22. června 2011 manželé vytvářeli fiktivní účetní doklady, zejména pak jiné cestovní příkazy a jiné výplatní listiny, čímž došlo ke zkrácení daně," shrnuje poznatky policie její krajská mluvčí Ivana Telekešová. Policisté po časově náročné analýze předložených účetních podkladů zjistili, že zaměstnanci předkládali jiné cestovní příkazy než ty, které jsou součástí oficiálního účetnictví.

Při následných domovních prohlídkách policisté nalezli výplatní listiny, které byly podle zaměstnanců pravdivě vyplněné. „Dá se říct, že si manželé vedli druhé účetnictví," konstatovala Telekešová.

„Zaměstnanci sdělili, že částky uvedené v cestovních příkazech převyšují ty, které skutečně od svého zaměstnavatele obdrželi. Zaměstnavatel jim dle všeho při vyplácení mzdy předkládal k podpisu prázdné cestovní příkazy, bez uvedení vyplněných částek k převzetí, jako cestovní náhrady. Zaměstnancům následně částky na cestovních příkazech z předloženého účetnictví ze strany majitele společnosti již nevyplatil. Manželský pár úmyslně navyšoval náklady společnosti s úmyslem zkrátit daň z příjmů fyzických osob," dodala policejní mluvčí.

„Případ se už řeší delší dobu. My na jeho výklad máme jiný názor. Cítíme se nevinní, považujeme to za nedorozumění a omyl," reaguje na zveřejnění kauzy Jaroslav Ticháček a pokračuje: „Myslím, že se ubráníme, k vyšetřování se stavíme čelem. Škodu jsme finančnímu úřadu uhradili, i když ji zpochybňujeme. Došli jsme k dohodě s finančním úřadem, zaplatili jsme i dvoumilionové penále."

Domažlický deník po tomto prohlášení zjišťoval, zda došlo k dohodě a finančnímu vypořádání. „Nemohu se ani z titulu své funkce kvůli mlčenlivosti k tomu vyjadřovat. Zákon mi to neumožňuje," sdělil na náš dotaz Roman Kasl, ředitel Finančního úřadu pro Plzeňský kraj.

Ticháček dále zmínil, že ho případ osobně poškozuje, a potvrdil, že se netýká domažlického fotbalového klubu Jiskra, jehož je prezidentem: „Fotbal běží dál, toho se to netýká, domažlický klub budu podporovat i nadále." Vyšetřování se nedotklo ani chodu firmy Dotiko, která zaměstnává více než 250 lidí.

„Vadí mi, že neplatí presumpce neviny, že byl případ teď vytažen, i když probíhá dva nebo tři roky. Máme na něj svůj názor, posudky, celou dobu spolupracujeme se státními orgány, chceme ho vyřešit," hájí se podnikatel.

„Manželé čelí obvinění z pokračujícího zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve formě spolupachatelství," uvedla policejní mluvčí Telekešová.

Celkovou škodu za zmíněné období policisté vyčíslili v souhrnné výši téměř dva miliony dvě stě tisíc korun.

„Pokud manžele z výše uvedeného trestného činu soudce uzná vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na osm let," dodala policistka.