Stanislav AntošZdroj: Deník / Redakce

„Lidnatějším okresům nelze moc konkurovat. Jde o politický ústup venkova. Lidé vždy preferují kandidáty, které osobně znají, což je výhodou ve větších městech,“ konstatoval končící poslanec Vladislav Vilímec (ODS). Připomněl také, že v sousedním Bavorsku mají menší obvody. „Každé město třeba velikosti Straubingu tam má svého poslance,“ upozornil Vilímec (na snímku vpravo). Připomněl také, ře obecně Plzeňský kraj má ve 200člené Sněmovně pouze 11 mandátů, což je v porovnání třeba se Středočeským krajem nebo Prahou nespravedlivé.

Vladislav VilímecZdroj: Deník / Redakce„Je to velká škoda. Slovo poslanec je od slova být někým poslán. Nejenom, že poslanci navrhují a schvalují zákony, ale také díky kontaktům může pomoci svému regionu. Náš region vždy dokázal vyprodukovat politicky aktivní osobnosti, které teď budou chybět,“ zmínil Stanislav Antoš (KDU-ČSL), který byl nejvýše nasazeným kandidátem na Domažlicku napříč stranami. Byl číslem jedna na kandidátce lidovců v Plzeňském kraji.

„Po celou dobu se to bude neblaze projevovat. Je to vždy jistá organizační a informační výhoda daného regionu, pokud má svého poslance,“ dodal Antoš.

Volby
Mladé voliče v rozhodování ovlivnil hlavně internet