Během loňského roku přibylo do celého domažlického regionu 786 nových občánků. V Domažlické nemocnici jich přišlo na svět pět set.

„Během loňského roku bylo  496 porodů při nichž přišlo na svět 252 chlapečků a 248 holčiček. Mezi tento počet patří i čtvery dvojčátka,“ řekla Jitka Johánková z porodnického oddělení Domažlické nemocnice.

I vloni si prim na žebříčku popularity udržela česká dívčí i chlapecká jména.
Podle záznamu domažlické matriky mezi nejoblíbenější chlapecká jména patří suverénně Jan.  Druhé místo patří Jakubovi.

Jméno Jan dostalo jedenadvacet chlapců, Jakub čtrnáct.  Jedenáctkrát se rodiče rozhodli pro Davida a desetkrát pro Lukáše a Petra a devětkrát pro Tomáše.

U dívek si nejlépe vedla Eliška.  Následují ji Lucie, Tereza, Natálie a Kristýna.
Jménem Eliška bylo vloni pojmenováno třináct děvčat. Pro  Lucii se rozhodli rodiče v deseti případech, pro Terezu v devíti, pro Natálii v osmi a pro Kristýnu  sedmi případech.

Pokud chtějí rodiče pojmenovat své dítě neobvyklým jménem, musí matrikářky sáhnout ke knize Dr. Miloslavy Knappové Jak se bude jmenovat vaše dítě.

„Pokud jméno, které rodiče požadují, v knize není, musí se s žádostí obrátit přímo na Dr. Knappovou. Na základě této žádosti se rodiče dozví, zda může být takové jméno u nás užívané. Vloni tak museli postupovat pouze jedni rodiče, kteří chtěli, aby jejich syn jmenoval Derin. V roce 2012 povolila doktorka dívčí jméno Janiela,“ řekla domažlická matrikářka  Irena Mertová.

Rok 2013 měl však i tu smutnější stránku, jíž je  úmrtí.
Podle záznamů z matrik zemřelo v celém domažlickém regionu během loňska  celkem 651 občanů. Nejvíce lidí nás opustilo na Domažlicku, celkem 351, a druhé smutné místo drží Horšovskotýnsko, kde skonalo 132 lidí.

Přehled z matrik:

Kolik  občanů se v regionech podle jednotlivých matrik narodilo a zemřelo:

Domažlicko:            ✴500    ✟351
Horšovskotýnsko:    ✴128     ✟132
Holýšovsko:             ✴59      ✟38
Poběžovicko:            ✴13      ✟18
Kdyňsko:                  ✴27      ✟49
Klenečsko:               ✴11       ✟13
Staňkovsko:             ✴28       ✟28
Bělsko:                    ✴15       ✟10
Kolovečsko:             ✴5         ✟12