„Ráno jsem byla ve stresu, ale zahájením zkoušky ze mě stres opadl a mohla jsem se naplno soustředit pouze na svůj výkon“ sdělila jedna z úspěšných absolventek zkoušky Eliška Hammerlová.

  Nejen studenti Obchodní akademie v Domažlicích mají možnost složit zkoušku z průvodcovské činnosti, při které ukazují znalosti z různých odvětví cestovního ruchu, ekonomiky, historie, ale také ukazují schopnost řešit modelové situace, které můžou průvodkyně v jejich praxi potkat.
„Zkouška mi nepřipadala až tak těžká, ale některé dotazy zkoušejících mi daly zabrat. Nakonec jsem ráda, že jsem zkoušku udělala,“  pochlubila se Lucie Veseláková, která složila zkoušku s vyznamenáním. 

Zkoušku složily úspěšně všechny studentky obchodní akademie  a i dvě již zkušené průvodkyně z praxe.
„Mám radost z dobré úrovně. Holky, které skládaly zkoušku mají již zkušenosti z prezentací vlastních názorů, a hlavně dostatek znalostí díky účasti na republikové soutěži Region 2014 v Plzni. To se ukázalo i ve výsledcích, kdy zkoušku složily všechny,  a čtyři dokonce s vyznamenáním,“ komentuje vyučující cestovního ruchu na OA Jana Gibfriedová a dodává, že bez pořádné přípravy zkouška složit nejde.

„Tvrdě jsem se učila posledních sedm dní, ale samotná příprava trvá už od prvního ročníku na naší škole. Cestovní ruch je pro mě srdeční záležitost a mohu říci, že i můj sen z dětství, kdy jsem si hrála doma na průvodkyni,“ hodnotí přípravu studentka Marie Hanáčíková.