„Přelaďování proběhne v ranních hodinách mezi 1. a 7. hodinou, odhadem počítáme s 30 minutami na každou výluku,“ popsala vysílací omezení Karolína Karolína Blinková, tisková mluvčí ČT. Drobná technická výluka je naplánována ještě na noční hodiny v pondělí 18. prosince.

Stanice ČT1 HD, ČT2 HD, ČT sport HD a ČT:D/art budou šířeny z nových frekvencí – Čerchov z 45. kanálu (dosud 32) a Klatovy Doubrava z 30. kanálu (dosud 23).

Vysílání veřejnoprávních televizních stanic ve standardním rozlišení se žádná kmitočtová rošáda netýká. Lidé, kteří přijímají SD signál z vysílačů Krašov, Vraní vrch, Sušice-Svatobor, Nýrsko-Suchý Kámen a Železná Ruda-Rozvodí, tak nemusí před vánočními svátky, během kterých televizní stanice zaznamenávají nejvyšší sledovanost v celém roce, řešit technické změny na svých televizorech nebo set-top-boxech.

Nynější změna ale není pro následující měsíce poslední. Přijde mnohem zásadnější, která se dotkne všech diváků dosud televizní signál přijímající pozemní cestou.

Vánoční trhy v Gutenecku  zaujaly i klenečské.
Na Vánoce se naladili v Německu

Česká televize se podobně jako další televizní skupiny chystá na přechod z nynějšího typu signálu DVB-T na novější verzi DVB-T2.

„Je to nutné kvůli tomu, že Česko musí uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu,“ vysvětluje Blinková.

„Česká televize udělá maximum proto, aby přechod na standard DVB-T2 proběhl podle plánu do konce června 2020, a co nejšetrněji ke stávajícím uživatelům volného terestrického vysílání ČT,“ slíbil generální ředitel ČT Petr Dvořák.
Na jaře příštího roku bude postupně zahájeno vysílání veřejnoprávního multiplexu na kanálu 26, kde budou dostupné stanice České televize ve standardu DVB-T2. Tato frekvence bude v roce 2020 jednotná pro celou republiku.
Postupně tak do tohoto termínu dojde k ukončení standardního vysílání SD na stávajících frekvencích z vysílačů Krašov, Vraní vrch, Sušice-Svatobor, Nýrsko-Suchý Kámen a Železná Ruda-Rozvodí.

Odkud ladit ČT
Standardní rozlišení – SD
(nyní beze změny)
Plzeň-Krašov ⋌34. k.
Vraní vrch ⋌34. k.
Nemanice ⋌34. k.
Sušice-Svatobor ⋌49. k.
Nýrsko-Suchý Kámen ⋌34. k.
Železná Ruda-Rozvodí ⋌34. k.
Vysoké rozlišení – HD
Domažlice-Čerchov ⋌45. k.
Klatovy-Doubrava ⋌30. k.
Holoubkov ⋌55. k.
Plzeň-vodárna ⋌38. k.

Kriminalisté pátrají po totožnosti neznámých pachatelů, kteří odcizili za užití originálních klíčů tři automobily.
Kriminalisté pátrají po zlodějích tří automobilů