Minulý týden se děvčata z domažlické obchodní akademie utkala s ostatními vítěznými týmy krajských kol v celostátním finálovém kole 7. ročníku soutěže Finanční gramotnost.

Studentky musely odpovídat nejen správě, ale zároveň co nejrychleji (šlo doslova o vteřiny) na ekonomické otázky týkající se finanční gramotnosti, rozpočtu, cenové problematiky, ale i právní otázky, jako je ochrana spotřebitele a podobně. Nevystačily si tedy pouze s tím, co se naučily ve škole, ale musely se na soutěž dostatečně připravit.

Domažlický tým byl složen ze žákyň třídy 4. OA – Terezy Poláčkové, Kristýny Krumlové a Aleny Strnadové, kterou však ze zdravotních důvodů nahradila Petra Boudová. Chvíle plné emocí si prožily v prostorách historického areálu Emauzského kláštera v Praze.

„V semifinále se nám dařilo již od začátku, s čímž jsme vůbec nepočítaly. A vše probíhalo tak rychle, že jsme skoro ani nestačily být nervózní. Do finále postupovaly první dva týmy ze dvou semifinálových kol a mezi nimi náš tým," popsala studentka Kristýna Krumlová. „Ve finále už ovšem přišla očekávaná nervozita. I přes to, že jsme viděly, jak silní soupeři stojí proti nám, nevzdávaly jsme se a šly do toho na víc než sto procent! Naše úsilí bylo nakonec po zásluze odměněno a my skončily na prvním místě, což v nás i v paní učitelce Smazalové, která nás na soutěž poctivě připravovala, rázem vyvolalo obrovské emoce! Do Domažlic jsme se vrátily jako mistryně republiky ve finanční gramotnosti."

Hlavní odměna byla poněkud netradiční – dívky dostaly velkou technickou stavebnici. Nejdůležitější však byl pocit z vítězství.

„Byla to obrovská radost," řekla učitelka Eva Smazalová. Byly jsme moc šťastné, jak holky, tak samozřejmě i já," dodala.