Na nákup pivovarské technologie si organizace bere úvěr 11 milionů korun, o čemž městská rada jednala již v březnu 2019. Rozhodnutí padlo, přestože situace na trhu se dřevem není ekonomicky příznivá a výkupní cena dřeva pro jeho nadbytek klesá. A právě tato skutečnost znepokojila stranu Pirátů.

„Několikrát jsme apelovali na vedení města, aby zdůvodnilo, proč zrovna DML mají být tou organizací, která bude v Domažlicích vařit pivo. Jedná se údajně o nejlepší variantu. Starosta města Zdeněk Novák několikrát zopakoval, že vaření piva a provozování pivnice bude, dle finanční analýzy města, kterou však nikdo nikdy neviděl, ziskovým projektem,“ řekl zastupitel a lídr Pirátů Viktor Krutina.

A právě vaření piva a provoz pivnice budou zaštiťovat DML, na což budou mít i živnostenské oprávnění. To potvrdil i místostarosta města Stanislav Antoš (KDU-ČSL), který zároveň vysvětlil důvod, proč se o pivovarnictví budou starat právě DML.

„Jedná se již o zavedenou organizaci, která má svoji obchodní úspěšnou historii. To je velmi důležité i při zařízení celního skladu a navazování obchodních kontaktů s dalšími subjekty. Mohla by se zřídit nová organizace, ovšem muselo by se zřídit i místo nového ředitele, ekonoma… I tam by se museli finance zajistit buďto formou úvěru či z městského rozpočtu na úkor jiných investičních akcí.“ Jednou z další alternativou provozování pivovaru, mohl být i soukromý subjekt. I na tuto variantu Piráti několikrát upozorňovali. „Vzhledem ke kůrovcové kalamitě a dalším značným investicím se obáváme o finančníh zdraví a stabilitu DML. Několikrát jsme apelovali, aby se do tohoto projektu zapojil soukromý subjekt,“ zmínil člen finančního výboru a zastupitel Rudolf Špoták (Piráti). Ovšem soukromník, který by měl minipivovar v Kulturním centru v nájmu, nemusí být stabilní zárukou vaření piva. Již v minulosti domažlický pivovar spravoval soukromý subjekt. Ten však v rámci racionalizace výrobu piva v Domažlicích zrušil. „Neměla by se opakovat ostuda, že město, které má historii vaření piva, zůstane opět bez pivovaru. Můžeme značku domažlického piva ochránit a ponechat si ji v rukách tak, jak to bývalo po staletí,“ řekl na závěr k důvodům, proč zrovna DML budou zaštiťovat pivovarnictví, Stanislav Antoš.

Slavnostní předávání certifikátů o absolvování kurzu studené kuchyně zakončila ochutnávka pokrmů.
PODÍVEJTE SE: Mistr kuchař Vladimír Picka ocenil 15 studentů z Domažlicka