Spolek Chodsko žije zde pořádal akci v rámci Mezinárodního dne bez aut.
„Zažádali jsme o uzavírku spodní části náměstí, což se nám podařilo. V průběhu dne jsme se snažili prezentovat jakýkoliv způsob dopravy kromě motorové. Lidé to brali. nesetkali jsme se s žádnými negativními reakcemi. Trochu zklamaní byli podnikatelé, kteří tvrdili, že pokud si lidé nemohou autem zajet až před obchod, pěšky nedojdou," uvedl člen spolku Tomáš Radovan Ridel.

Spolek Chodsko žije se touto akcí snažil ukázat, že domažlické historické náměstí není stavěno na takovou dopravu, že aut stále přibývá a místa pro pohyb lidí zde ubývá.

Náměstí bez aut by se líbilo i Anně Marii Štrbové a Kateřině Váchalové z domažlické ZUŠ, které se svými spolužáky prázdné náměstí v rámci akce malovaly.
„Když tady nejsou auta, krásně vyniknou historické domy a brána. Je tu také hezký klid. Nám by se to tak líbilo," řekly shodně.
Zda by se náměstí bez aut líbilo i ostatním občanům, ukáže anketa.

„Celý den jsme se snažili vyvolat diskuzi co s dopravní situací na náměstí Míru. Roznášeli jsme mezi lidmi anketu, která se týkala téhož tématu," vysvětlil Ridel.

Spolek Chodsko žije v rámci Mezinárodního dne bez aut slavnostně založil v Domažlicích klub historických bicyklů s názvem Buď rád, že jedeš. „Klub má sedm zakládajících členů, kteří přijeli na historických kolech, z nichž žádné není mladší 30 let a některé je i v jakémsi šrotovém stavu. Ačkoliv klub existuje sotva pár minut, už máme vizi jeho činnosti. Zatím mohu s jistotou říci, že minimálně jednou za rok budeme pořádat spanilou jízdu Domažlicemi. Věřím, že se naše řady budou rozrůstat," dodal Ridel.

Jeho přání se začalo plnit hned. Za pár minut po založení klubu se přihlásila další nová členka Štěpánka Šustrová z Domažlic, která na historickém kole pouze projížděla, protože o akci nevěděla.
„Proč bych se nepřihlásila? Mám ráda historická kola a ještě na nich jezdím. Měla jsem dvě, ale jedno mi ukradli v Německu. Tam na kolech jezdí velká většina lidí. Byla bych ráda, kdyby se to ujalo i tady," řekla Štěpánka.