„Tento moučník nepatří k úplně nejlevnějším, ale přesto je nejoblíbenějším dezertem, který nesmí chybět na našich rodinných posezeních," říká paní Hornová, která pochází z Luženiček a v penzionu bydlí od září 2013.

Do soutěže se zapojilo dvacet účastníků s třiceti dobrotami. Mezi nimi byly krémové řezy, chodský koláč, slané pochutiny, ovocné dortíky, buchty, moučníky s rosolem či polevou nebo šlehačkou. Nechyběla bábovka a dokonce i domácí chléb.

O vítězství ořechových řezů Růženy Hornové rozhodla pětičlenná porota, ve které byli zástupci obyvatel, kuchyně, stravovací komise i personálu.
Rozhodovala anonymně, ochutnávka soutěžních vzorků byla připravena pro všechny návštěvníky této akce.

„Hodnotili jsme podle vzhledu, chuti i celkového dojmu," shrnula jedna z porotkyň Eliška Urbanová.

 Vítězné ořechové řezy jsou na snímku druhé zprava.

Ořechové řezy (druhé zprava)

- Připravíme si 18 dkg másla
24 dkg cukru, 6 dkg čokolády.
Rozpustíme ve vodní lázni a promícháme.
- Pak postupně smícháme
jedno po druhém:
6 žloutků
12 dkg sekaných ořechů
12 dkg polohrubé mouky
na špičku nože (může být i více) prášku do pečiva
a nakonec tuhý sníh.
- Těsto se vlije na vymazaný a vysypaný pekáč.
-Pro zlepšení chuti a vzhledu je možné ještě nechat si hrstku sekaných ořechů a posypat jimi moučník nahoru.