Budoucnost Praktické školy v Domažlicích, která nyní působí jako samostatný subjekt v areálu ZŠ Msgre B. Staška, je nejistá.

Zřizovatelem školy je Město Domažlice, které hledá možné varianty jak zajistit fungování školy. Ta se potýká s lehkým úbytkem žáků a také s vysokou sankcí ve výši 809 tisíc korun, kterou jí udělil krajský úřad na základě šetření České školní inspekce.

„Odliv žáků není masivní. Jde o čtyři žáky oproti loňsku," konstatoval domažlický místostarosta Zdeněk Novák, který má ve své kompetenci městská školská zařízení.

„Čekáme nyní na vyjádření Plzeňského kraje k námi navržené variantě sloučení této školy s praktickou školou v Horšovském Týně, kterou spravuje právě Kraj," popsal aktuální stav domažlický místostarosta.

Radnice v návrhu počítá s tím, že by se stávající domažlická škola stala odloučeným pracovištěm horšovskotýnské školy.

„Pokud by odliv žáků byl trvalým jevem, bylo by jen otázkou času, kdy by školu nešlo dál provozovat jako samostatný subjekt," připomíná Novák.

„Variantou by mohlo být působení speciálních tříd pod Základní školou Msgre B. Staška," dodává.

Sankce 809 tisíc korun byla udělena kvůli nedostatkům v evidenci školáků.

„Ředitel školy převedl žáky do vzdělávacího programu upravujícího vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením, a to bez nezbytných podkladů," popsal zjištěné porušení školského zákona Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora. Inspekce domažlické škole vytkla 11 nesprávně zařazených žáků ve dvou předchozích školních letech.

Problém vznikl kvůli potřebnému vyšetření v poradenském zařízení, které musí mít v podkladech každý žák. Čekací doby na něj jsou však dvouměsíční a i tak na mnohé z nich laxní rodiče se svými dětmi nedorazí, a tím se cesta za potřebným dokumentem násobně prodlužuje.

„V tomto období ale děti naši školu navštěvovaly, kam jinam by měly být umístěny?" ptal se ředitel Martin Tomaier v nedávném vyjádření pro Deník.