„Už minulý týden jsme dělali nějaké zkušební odběry, ale ostrý provoz začal až dnes. Protože je to ale pořád začátek, navíc i za přítomnosti hostů a médií, tak jsme dnes pozvali jen omezený počet dárců, aby tu zbytečně nečekali. Jak se ale postupně odbavení dárců zrychlí, budeme frekvenci zvaní zkracovat, a pokud bude dost dárců a zájem, tak rozšíříme i provozní dobu. Nyní je odběrovým dnem úterý a zatím od 7 do 9 hodin,“ uvedl ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček s tím, že nemocnice bude dočasně odebírat jen opakované dárce, kteří už krev dávají. „Jakmile si ale provoz, jak se říká, sedne, začneme zvát i prvodárce. Začínáme v režimu, aby byl provoz plynulý a hlavně aby se dárci cítili komfortně,“ dodal.

Ilustrační foto.
Vysoké ceny trápí prodejce krmiv a potřeb pro zvířata, ale i majitele mazlíčků

Slavnostního zahájení se zúčastnil i hejtman Rudolf Špoták, který chtěl původně také darovat krev, ale kvůli zdravotní indispozici nemohl. „Jsem z Domažlic, takže se určitě zastavím, až budu fit,“ slíbil hejtman a dodal: „Darovat krev je správná věc. Každý člověk jí má v těle několik litrů a zde odevzdá jen 450 mililitrů. Množství, které může pomoci uzdravit nebo i zachránit život. A nikdo z nás nikdy neví, zda jednou nebude krev sám potřebovat.

V současnosti má odběrové místo v Domažlicích obsazené všechny vypsané dubnové termíny a zájemci se začínají objednávat na květen. Vzhledem k zájmu není vyloučeno, že se v dubnu ještě další termíny přidají, pokud se frekvence odběrů zvýší. „Do budoucna očekáváme, a to je hlavní důvod zprovoznění odběrového místa, že se v regionu, a zejména mezi mladými lidmi, zvýší zájem o dárcovství krve a že odběrů budeme postupně každý měsíc dělat 150 až 200. To je náš, věřím, reálný odhad,“ uzavřel ředitel nemocnice.

Musica Dolce Vita, zleva Žofie Vokálková, Daniela Demuthová, Zbyňka Šolcová.
Musica Dolce Vita, trio skvělých sólistek, koncertuje v Horšovském Týně

Krev z tohoto odběrového místa bude zpracovávat Klatovská nemocnice, ale následně může být použita opět pro léčbu nebo při operacích pacientů v Domažlicích.