Ve středu v podvečer rozhodli o zrušení výběrového řízení, do kterého se před časem přihlásila jediná firma. Souhlasili s úpravou podmínek, které by měly být atraktivnější pro stavbaře a měly by motivovat více firem se do tendru přihlásit. „Nabídku podala jediná firma a to s výrazně vyšší cenou, než město jako zadavatel předpokládalo. Je to více o zhruba 80 milionů korun bez DPH,“ vyčíslil Michal Hájek, vedoucí odboru správy majetku.

Náklady by se tak vyšplhaly k 276 milionům korun. Navíc by všechny prostředky šly z městského rozpočtu, protože na podobné stavební zásahy neexistuje vhodný dotační titul, o který by se Domažlice mohly přihlásit. Při současném stavebním boomu se do výběrových řízení hlásí méně firem než před pěti lety v době ekonomické krize. Nabízely se čtyři varianty jak situaci vyřešit. Stávající tendr zrušit a vypsat ho znovu se stejnými podmínkami byla první z nich. Druhá počítala se zrušením a vypsáním nového výběrového řízení, kde v zadávací dokumentaci dojde k podstatné změně oproti té dosavadní – firmy nově stavební práce provedou kontinuálně bez přerušení. Projekt přestavby dosud počítal s pracemi v několika několikaměsíčních odstávkách, což bylo pro některé firmy složité a neatraktivní.

Ilustrační foto
Od neděle budou platit nové autobusové jízdní řády

Třetí varianta počítala s uzavřením smlouvy s vítězem současného tendru a čtvrtá se zrušením výběrového řízení a následným osekáním stávajících plánů kvůli úspoře. Zastupitelé se přiklonili k návrhu radních, odhlasovali zrušení zakázky a vypsání nové s kontinuální výstavbou. „Původní rozhodnutí realizovat komplexní přestavbu za provozu s minimálními odstávkami bylo chybné. Město teď bude stavba kvůli průtahům stát více peněz,“ míní zastupitel Vítězslav Brody (ČSSD).

„Šest firem podalo nabídku v prvotním výběrovém řízení, které počítalo s prací v odstávkách. Řekli ano, my to tak umíme, my to tak uděláme,“ reagoval starosta Miroslav Mach (SPMD). Zmíněný první tendr vyhrálo konsorcium firem Geosan Group a PSJ před dvěma a půl lety. Stavbaři ale na podzim 2016 provedli jen bourací práce a po neshodách o dalším postupu při rekonstrukci stavbu opustili. O finančním vypořádání s městem rozhoduje soud. Nyní skončilo druhé výběrové řízení, do kterého se přihlásila jen jediná firma.

Dlouholetý projekt dostavby a přestavby domažlického bazénu počítá s novou restaurací, vybudován by měl být saunový svět s párou a tureckými lázněmi nebo bazén s mořskou vodou se speciálními technologiemi, které zajistí mořský vlhký vzduch, vířivky, tobogán, wellness, fitcentrum nebo centrální šatny. Instalována bude nová bazénová vana. Na zhruba osm milionů vyjde výstavba čtyř drah pro kuželky a dvě dráhy pro bowling. Dojde i k opravě střechy, k výměně rozvodů elektřiny, topení a vody, budova bude zateplena.

Ilustrační foto.
V dětském bazénu se mění otevírací doba v pondělí a čtvrtek