Domažlice patří mezi prvních deset měst s nejvhodnějšími podmínkami pro podnikání. Město se umístilo na osmé příčce žebříčku v projektu Město pro byznys, do kterého bylo zapojeno celkem 205 měst České republiky. Všechna tato města byla hodnocena podle padesáti kritérií.

Žebříček podává také zajímavý obraz, jak si jednotlivá města stojí v pěti různých oblastech.
Zatímco jedna ukazuje na vyspělost a strukturu podnikatelského prostředí, druhá hodnotí lákavost lokality z pohledu občanů jako potencionálních zaměstnanců. Třetí oblast je místní situace na pracovním trhu a další ukazuje, jak si vedou v hospodaření a spolupráci s podnikateli radnice. Pátá oblast zahrnuje informace o cenových podmínkách v daném městě.

„Není to špatné umístění, když vezmu v úvahu to, že Klatovy, které získaly třetí místo, vycházely z mnohem lepší pozice než naše město. V projektu byla hodnocena spousta kritérií, ale můžeme ovlivnit pouze polovinu z nich,“ uvedl starosta Domažlic Miroslav Mach.

Pozitivně byla v Domažlicích hodnocena nízká nezaměstnanost i přístup radnice k podnikatelům. Naopak mínusem pro srdce Chodska je malá dostupnost bytů či vysoké nájmy.

Pořadí ovlivnily také výsledky průzkumu mezi podnikateli. Firma Hydro Aluminium Struktures CZ, která od příštího roku zahájí zkušební provoz právě v Domažlicích a nabídne několik desítek pracovních míst zdejším obyvatelům, se rozhodla pro podnikání hned z několika důvodů, které byly v rámci projektu Město pro byznys kladně hodnoceny.

„Domažlice jsou pro nás zajímavou lokalitou, neboť leží v centru našich klientů ze západní i východní Evropy. Nesmíme opomenout ani kladný přístup města, které s námi jednalo velmi pozitivně a na špičkové úrovni. Průmyslová zóna byla připravena podle našich představ a požadavků. Dalším kladným bodem při výběru této lokality byla možnost získat zde velice šikovné a zdatné pracovníky,“ sdělila Deníku jednatelka firmy Lenka Cizová.