Zápasy evropského fotbalového šampionátu žen do 17 let v roce 2017, včetně jednoho semifinálového. Přenos stanice Eurosport z Domažlic na celý kontinent. Představa přitažená za vlasy? Nikoliv. Město chystá zásadní renovaci areálu stadionu Střelnice, která ho posune na úroveň, jež bude dostatečná pro pořádání některých mezinárodních zápasů či soustředění.

„Projekt Modernizace areálu Střelnice spočívá v obnově travnaté plochy fotbalového hřiště a vybudování východní tribuny v tomto areálu," shrnul Michal Hájek, vedoucí odboru správy majetku na posledním zasedání domažlických zastupitelů.

Většinu nákladů pokryje dotace
Ti odsouhlasili podání žádosti o dotaci na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a dofinancování projektu. Podpora by měla činit až 90 procent uznatelných nákladů, Domažlice tak dle odhadu zaplatí asi 3,5 milionu korun.

„Projektanti spočítali cenu za výstavbu objektu tribuny na 25 milionů korun, renovace plochy hřiště by měla vyjít na 5 milionů," vyčíslil starosta Miroslav Mach (SPMD). „Skutečnou cenu ale ukáže až samotná soutěž," dodal vzápětí.

Vizualizace nové tribuny na domažlickém stadionu Střelnice.

ME žen do 17 let v Domažlicích
„Od fotbalového svazu jsme dostali informaci, že by se u nás mohlo konat mistrovství Evropy žen do 17 let a jiné významné mezinárodní akce. V Plzeňském kraji jsou dosud na podobné úrovni jen stadiony ve Štruncových sadech a v Přešticích," řekl starosta.

Předpokládá se kompletní obnova trávníku včetně nové vrstvy zeminy i rozšíření jeho délky.

Místa pro diváky na nové tribuně budou částečně zastřešena. „Tribuna bude zasazena do terénu, horní patro bude bezbariérově přístupné od tenisových kurtů. Bude celkem sedmistupňová," uvedl místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

V objektu tribuny budou připraveny šatny pro hráče mezinárodních soutěží, zázemí rozhodčích nebo novináře, dále bufet, sociální zařízení, hlasatelna i místo pro V.I.P.

Vizualizace nové tribuny na domažlickém stadionu Střelnice.

Objekt by tak vyhovoval parametrům evropské fotbalové organizace UEFA pro určitý typ soutěží.
Velké mezinárodní akce by se na zrenovovaném stadionu mohly odehrávat zhruba jednou, dvakrát do roka.

„Zázemí by ale během celého roku mohli využívat při trénincích naši sportovci, stadion kromě fotbalistů využívají například i atletické oddíly," připomněl Mach.

Dodal také, že stadion je součástí celého komplexu, který zahrnuje umělé hřiště, plavecký bazén, v sousedství je cyklostezka. Starosta tak nastínil možnost využití zrekonstruovaného areálu pro případná soustředění sportovních týmů na mezinárodní úrovni. Sportovci by do města přivezli peníze za ubytování a další návazné služby.

V projektu se počítá i s parkovištěm za tribunou (v těsném sousedství tenisových kurtů). Mělo by mít do čtyřiceti míst včetně stání pro invalidy.

„Na parkoviště se dotace určitě vztahovat nebude. Předpokládáme tedy, že bychom pro parkování aut zatím připravili asfaltovou plochu," plánuje starosta Mach.
Významné postavení stadionu
„Realizací projektu se domažlický sportovní stadion stane součástí sítě stadionů, které jsou vyhrazeny pro mládežnické reprezentační výběry České republiky v kopané. V roce 2017 by se měly Domažlice stát hostitelem jedné ze skupin Mistrovství Evropy v kopané dívek do 17 let a mělo by se zde odehrát i jedno ze semifinálových utkání zmiňovaného mistrovství, které by mělo být přenášeno televizní stanicí Eurosport do celé Evropy," uvedl Ivan Rybár, viceprezident fotbalové Jiskry Domažlice, v podkladových materiálech pro radu města.

Právě fotbalisté jsou prostřednictvím projektu Podpora materiálně-technické základny v Domažlicích žadateli o dotaci z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Ano od zastupitelů
Ambiciozní projekt dostal při jednání domažlických zastupitelů zelenou napříč politickým spektrem.

„I kdyby mělo město dofinancovat tento projekt třeba i trojnásobnou částkou než zmíněných 3,5 milionu korun, jsem přesvědčen, že to stojí za to. Pomůže to městu v rozvoji. Myslím, že se bude i fotbalový svaz snažit k nám dostat významné mládežnické zápasy," zmínil zastupitel Jan Látka (ČSSD).
Při hlasování o souhlasu s podáním žádosti na ministerstvo se zdrželi Zdeněk Procházka (SPMD) a Ivo Kadlec (KDU-ČSL). Ostatní přítomní zastupitelé byli pro.

Pro dofinancování projektu z městského rozpočtu nezvedl ruku jen zastupitel Kadlec.