Ovárek, zabijačkovou polévku, jitrnice, jelítka, tlačenku, škvarky nebo řízky si mohl sníst podle libosti každý, kdo přišel na obecní zabijačku do Křenov. Na svátky jara uspořádali totiž místní lidé premiérovou zabijačku, která se konala na velikonoční Bílou sobotu už od ranních hodin na obecním úřadě.
„Jako vesnice zde držíme hodně pohromadě a těchto akcí pořádáme do roka opravdu mnoho. Proto jsme se rozhodli udělat první veřejnou zabíjačku na velikonoční svátky," uvádí František Volkmann.
V osm hodin ráno se místní občané sešli a zabijačka mohla začít. Postupně přicházeli během celého dne i ostatní, kteří přišli prasátko ochutnat.
"Prase se spaří horkou vodou, uloží se do dřevěného troku, tzv. necek, nasmolí se štětiny a poté se prase vytáhne na ´šrák´, kde se celé očistí, vyvrhnou se vnitřnosti, rozdělí se na polovinu, seřízne se na plecko, nožičky a dá se vařit do kotle. Maso se vaří asi dvě hodiny. Ovar se konzumuje přímo s křenem, cibulí a hořčicí. To, co zbyde, se dává do tlačenek a jitrnic," popisuje zabíjačku prasete Václav Marian mladší z Křenov a dodává, že odpoledne už si všichni na praseti pochutnávali.
Po zaplacení dobrovolného vstupného dostal totiž každý návštěvník razítko a mohl sníst cokoliv. Z vybraného vstupného zaplatí obec prase a zbytek by chtěli křenovští darovat na dobročinou činnost.
Po poledni přijelo zpestřit program Staňkovské hudební duo ve složení Sokol a Hrubý, kteří hráli až do pozdních hodin.
Prase bylo zakoupené v ZEAS Puclice. Bylo střelené jateční pistolí místním řezníkem Martinem Höslem. "Na první zabijačce se mi velmi líbí a doufám, že se uspořádá opět další zabijačka," sdělil Václav Vostracký.
Akci pořádal sbor dobrovolných hasičů s podporou obecního úřadu. Obecní úřad poskytl místním veškeré zázemí. Křenovští plánují další akci 24. května na oslavu 75. výročí založení sboru dobrovolných hasičů. Připravují opět rozsáhlou slavnost.
Nepřehlédněte:
Bytová družstva se ocitla v pasti. Neplatiče již nemohou vyhoditZ pašíka nadělali pochoutky
KŘENOVY - Obyvatelé Křenov pořádali vůbec první obecní zabijačku na velikonoční svátky
Kliknutím zvětšíte
Místní lidé krájí maso do tlačenek a jitrnic.
|
Foto: Adéla Chmelařová