Mezi dětmi byla i čtyřletá Sofinka Kubčíková z Domažlic, kterou k zápisu doprovodili maminka, tatínek i starší brácha.
„Školka se mi líbí," řekla Sofinka stydlivě a zvědavě si prohlížela paní učitelky i třídu.

Její maminka Dagmar nám prozradila, že se Sofinka zápisu nemohla dočkat, ale když měli vyrazit do školky, začala se trochu zdráhat.
„Nevěděla, co ji čeká. Teď je trochu nesvá, ale věřím, že se jí ve školce bude líbit a brzy si zvykne. Je na děti zvyklá a moc se na nové kamarády těší," řekla Dagmar Kubčíková.

To Daník Janda ze Starce žádnou trémou netrpěl. Jakmile přišel do třídy, nechal maminku maminkou a vrhl se na hračky.

U zápisu do mateřských školek se dítě nijak neprověřuje.
„Dětí se jen zeptáme, jak se jmenují, abychom jim školu neznechutili hned první den. Některé se stydí, jiné jsou hodně komunikativní. Dnes jsme tu měli tříleté dítě, které umělo všechny barvy, což je úžasné. Pokud děti chtějí, mohou si hrát, než rodiče vypíší potřebné papíry," řekla učitelka z MŠ Palackého Ludmila Šotová.

Při nástupu do předškolního zařízení je důležité, aby dítě zvládalo základní návyky.
„Dítě musí být bez plen. Musí si umět říci, že chce čůrat a napít, umět se alespoň trochu obléct, to znamená vědět, kam který kus oblečení patří, umět držet lžíci a zvládnout se najíst. Nemusí to být perfektní, protože my jim samozřejmě se vším pomůžeme. Velmi důležité ale je, aby děti uměly komunikovat. Abychom je mohly všechno naučit, musíme se spolu domluvit," říká učitelka z MŠ Michlova Anna Svobodová a dodává, že toto je velký problém u dětí cizí státní příslušnosti. „Potýkáme se s tím hlavně u vietnamských dětí. Pokud nemají českou chůvu a nerozumí nám, vychází veškerá naše snaha něco je naučit vniveč. Je to velmi složité."

Děti se do školky většinou velmi těší, ale málokteré si odloučení od maminky neopláče.
„Každé dítě potřebuje čas, aby se rozkoukalo. Děti, které přijdou z jeslí se rychleji zadaptují než ty, které jdou z domova. Na každé většinou přijde chvilička stesku a do školky chodí s pláčem. V takovém případě je nejlepší neprotahovat loučení. Jakmile totiž maminka odejde, dítě se do pěti, maximálně deseti minut uklidní a je spokojené," radí učitelka z MŠ Poděbradova Jana Kramanová.

Podle všech tří učitelek, které ve svém oboru pracují už léta, je školka pro děti důležitá. A to proto, aby si zvykly na kolektiv ještě před nástupem do školy.