Chcete si natočit pivo sami? V Domažlicích je to od soboty 20. října možné. V Maštali v Podhradí vyrostl samovýčep. Těch je v České republice zatím poskrovnu, ale další se neustále budují.

„O samovýčepu jsem slyšel v Plzni a ten nápad se mi líbil. Celé to spočívá v tom, že si host bude točit pivo přímo u stolu. Komunikovat s číšníkem bude přes displej,“ řekl Deníku majitel restaurace Antonín Škrabal. „Také se bude soutěžit, kde se v republice vypije nejvíce piv. Stůl se stolem, město s městem a spolek se spolkem. Na displeji a na stěně se bude objevovat počet vypitých piv každého stolu. V soutěži měst se místo stolů bude zobrazovat erb města nebo spolku. Může soutěžit i živě přes internet. Bohužel s městy budeme závodit až déle. Existuje i mezinárodní soutěž, které se chceme samozřejmě také zúčastnit, ale nejprve se musí zažádat o prodej licence. Na tu už čekáme,“ vysvětlil Škrabal. Zákazníci si budou moci sami vyplachovat i sklenice u stolu. A to nejdůležitější, točit se bude Prazdroj.

„Samovýčepy jsou například v Dánsku, Belgii nebo Americe. S nimi se dá také soutěžit. Hlavně nesmím zapomenout poděkovat společnosti Jafa, která mi v práci hodně pomohla,“ dodal Antonín Škrabal. V Domažlicích jsme se zeptali, zda se lidem líbí nápad samovýčepu.

„Je to výborný nápad. Oživí to celou atmosféru v hospodě. Je to něco úplně jiného. Opravdu se moc těším, až se otevře. Rád si půjdu natočit sám. Má to jediné mínus. Lidé, kteří neumí alepoň trochu točit se asi moc nenapijou,“ řekl Karel Minařík z Domažlic, který byl ze samovýčepu přímo nadšený. „Určitě půjdu na pár kousků, které si sám natočím. Něco takového tady chybělo. Myslím, že sem určitě bude jezdit celé okolí Domažlic. Je to prostě bomba. Moc se těším. Už aby to bylo,“ sdělil s úsměvem na tváři Martin Štangl z Horšovského Týna.