Není vůbec jednoduché být bez práce. V takové situaci se však může ocitnout každý. Existují mezi námi určité skupiny lidí, kterým se nedaří zaměstnání najít jen tak lehce. Patří mezi ně rozvedené ženy s malými dětmi, lidé krátce před důchodem či invalidní občané. Lidem, kteří jsou nezaměstnaní několik měsíců, nebo dokonce let se hledá zaměstnání mnohem hůř než těm, kteří z pracovního kolotoče vypadnou jen na krátkou dobu.

Nebojte se však zajít na úřad práce. Ztráta zaměstnání není ostuda. Pro většinu je to však nemilá zkušenost. Někdy se dozvíte předem, že budete propuštěni. V tomto případě máte možnost, ještě před uplynutím výpovědní lhůty, obrátit se na pracovní úřad a nechat se zařadit do evidence zájemců o zaměstnání. Od té chvíle budete informováni o vhodných pracovních místech. Za ztrátu zaměstnání se nemusíte stydět.

„Po dvaceti letech jsem byla najednou bez místa. Styděla jsem se před svou rodinou, před známými a na pracovní úřad se mi vůbec nechtělo, neboť jsem se cítila ponížená. Došlo to tak daleko, že jsem si sama práci najít nedokázala a propadla jsem depresi. Pomohl mi až psycholog. Pak jsem teprve zjistila, že se nemám za co stydět a na pracovní úřad jsem zašla. Udělala jsem si rekvalifikační kurz a po necelém roce opět pracuji,“ vzpomíná čtyřicetiletá Alena z Domažlic.

Někteří lidé si myslí, že si nějaké zaměstnání brzy najdou sami a s registrací otálejí. Není to vůbec rozumné, protože si musí sami platit zdravotní pojištění. Za registrovaného uchazeče o práci hradí zdravotní pojištění stát. Doba, po kterou jste vedeni v evidenci úřadu práce, se vám započítává jako účast na důchodovém pojištění. Je to jednoduché. Po skončení výpovědní doby zajděte v místě trvalého pobytu na úřad práce, kde vyplníte žádost o zprostředkování zaměstnání. K tomu potřebujete občanský průkaz a doklad o ukončení zaměstnání, nebo studia. Pro to, abyste dostali podporu, ještě navíc doložíte potvrzení o zaměstnání v posledních třech letech a o průměrném měsíčním výdělku od posledního zaměstnavatele. Nejhorší podmínky pro pracovní uplatnění mají určitě lidé starší padesáti let. Zaměstnavatelé uznávají, že tito lidé jsou loajální, zodpovědní a mohou přispět velkými zkušenostmi.

Na druhé straně tvrdí, že mají menší schopnost učení a nemají rádi novoty. Uznávají, že starší lidé mají nadhled a zkušenosti, ale mladí zas dravost a chuť do práce. Češi se neradi stěhují za prací. Čeští zaměstnanci jsou známí svou neochotou ke stěhování za prací. Při rozhodování, zda opustit domov a přátele, hraje hlavní roli výše nabízeného výdělku.

„Práci jsem tady nemohl sehnat. Pak jsem objevil na internetu, že bych se uplatnil v Plzni nebo v Praze. Nabídky výdělků jsou tam mnohem vyšší. Stěhování není levná záležitost a platit podnájem se nevyplatí, takže každý den dojíždím z Plzně domů. Je to časově velmi náročné, ale nic jiného mi nezbývá,“ sdělil pan Jaroslav z Domažlic. K 31. lednu 2008 evidoval Úřad práce v Domažlicích 1 600 osob.

Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je to ale o 265 uchazečů o práci méně. „V průběhu ledna bylo nově zaevidováno ještě 359 osob a naopak evidenci ukončilo 274 osob, z toho jich do nového zaměstnání nastoupilo 169 a 105 jich bylo z evidence vyřazeno, to znamená sankční vyřazení, na vlastní žádost, odchod do důchodu a podobně,“ uvedla Jana Svobodová, zástupkyně ředitele Úřadu práce v Domažlicích. Z celkového počtu žadatelů o zaměstnání je jich 1 524 dosažitelných. „Jedná se o uchazeče o zaměstnání, kteří mohou bezprostředně nastoupit do zaměstnání při nabídce volného místa, to znamená, že evidovaní nezaměstnaní nemají žádnou objektivní překážku pro přijetí zaměstnání. Za dosažitelné se nepovažují uchazeči o zaměstnání ve vazbě, v pracovní neschopnosti, kteří vykonávají krátkodobé zaměstnání a dále uchazeči, kteří pobírají peněžitou pomoc v mateřství nebo ti, co jsou zařazeni do rekvalifikačních kurzů,“ dodala Svobodová.

Ke konci ledna 2008 registroval ÚP v Domažlicích 896 žen, které tvoří 56% celkového počtu nezaměstnaných, 332 občanů se změněnou pracovní schopností, což je z celkového počtu 20,75%, a 65 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Příspěvek v nezaměstnanosti poskytoval v lednu tohoto roku Domažlický ÚP 572 uchazečům o zaměstnání. K 31. lednu 2008 evidoval úřad práce celkem 884 volných pracovních míst. Je to o 99 méně než v předchozím měsíci a o 364 více než ve stejném období minulého roku. Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá 1,81 uchazeče.