Již přes deset let obsluhují moštárnu kdyňských zahrádkářů naproti restauraci Škarmanka tři muži. Dovezené ovoce mění ve chvilce v lahodný zlatavý mok, který je zároveň i velmi zdravý. „My tu asi budeme muset umřít, mladí už na moštování nejsou,“ říká o sobě a dvou kolezích Jaroslav Forster, který má na starost ´šrotování´ jablek před lisováním.
„Letos je méně jablek než vloni, úroda byla pouze průměrná. Ale lidé stále chodí. Jsme tu vždy v pátek od druhé odpolední až do večera. Moštujeme od 7. září a největší zájem byl 12. října, zpracovali jsme 1 927 kilogramů ovoce,“ doplňuje ho ´lisař´ Milan Šmucr. Trojice mužů, která obsluhuje zájemce ve kdyňské moštárně, se má co otáčet. Zařízení nemají tak zmodernizované, jako kupříkladu jejich kolegové zahrádkáři v Horšovském Týně, kde je moštování hodně zmechanizováno a konečný produkt teče do lahví potrubím z klasického vodovodního kohoutku.
Přesto je výsledek naprosto stejný. Minulý pátek trojice přeměnila v mošt přes 600 kilogramů ovoce a hodlá tak činit vždy poslední pracovní den týdnu do té doby, dokud neuspokojí všechny milovníky moštu ze Kdyně a okolí.