V Čechách prý musí Mexičan šetřit kořením, ale jinak si místní na mexické pochoutky rychle zvykají a dokonce je začínají vyhledávat.
Alespoň to tvrdí kuchař Alejandro García, který se nedávno se svými kolegy z Mexika, se kterými pod názvem Sí Seňor putuje po republice, objevil v Domažlicích. I tady měla jeho Mexická noc velký ohlas a údajně nebyla poslední. Jak se ale k nápadu založit firmu se specializací na ryze mexickou kulturu, kuchyni a v neposlední řadě hudbu dostal, to nám sdělil perfektní češtinou v následujícím rozhovoru.
Jak se vůbec Mexičan dostane do Čech? Že by láska?
Ano, přesně tak. Více než před šesti lety jsem poznal v Barceloně svoji současnou manželku. Když jsme se ale rozhodli mít děti, nechtěli jsme, aby vyrůstaly v Barceloně. To podle nás není vhodné místo pro děti, a proto jsme se vydali do Čech. No a už tady žijeme šest let.
Co Vás ale přivedlo na nápad založit tady firmu zaměřenou na mexickou kulturu, jídlo, hudbu a Mexiko vůbec. Nebyl to risk?
Naše firma funguje zatím jeden rok, ale dá se říci, že lidé si o tom už začínají povídat a dostává se více do povědomí. Tady je mexická kuchyně velmi málo známá a lidé většinou nevědí, co mají na talíři čekat. Například jen obyčejné fazole, kterým Češi příliš nefandí, jsou u nás nepostradatelnou součástí kuchyně a fazolovou pastu používáme jako přílohu téměř ke všem jídlům. Když ji někdo ochutná, je překvapený, jak je to dobré. A tak je to téměř se vším. Lidé se teprve učí, co všechno naše kultura a kuchyně nabízí. To bylo také hlavní pohnutkou k založení firmy specializované na Mexiko.
Znamená to, že všechno, co nabízíte k jídlu nebo k poslechu a podobně je skutečně originál z Mexika?
Samozřejmě, všechno je mexické. Máme tanečníky z Mexika, kapelu z Mexika a velká část pokrmů je také dovezených. I když musím přiznat, že situace na trhu už se zlepšuje a některé suroviny nebo hotové tortily už se dají sehnat i tady.
To znamená, že dokud nebylo toritily možné koupit, tak jste je pekli sami?
Ano, ještě před rokem jsem je vyráběl sám. U nás se více používají tortily z kukuřičné mouky, ty musím vyrábět stále, ale tortily z pšeničné mouky už jsou běžně k mání.
Hovoříme o typicky mexickém jídlu, tortilách. Mohl byste přiblížit, jak vypadají a jak se dají připravit?
Tortily jsou vlasně obyčejné placky z pšeničné nebo kukuřičné mouky. Když jsou zabalené tak, že do nich není vidět, a uvnitř je maso se zeleninou nebo jiná náplň, říká se jim Burritos a osmažené tortily se nazývají Tostadas. Tortila se u nás konzumuje asi tak, jako u vás chleba. Jíme je ke všemu.
S jakými ohlasy na mexickou kuchyni se setkáváte? Je o ní obecně známo, že je velmi ostrá.
Musím přiznat, že Čechy šetříme. Jídlo, které tady servírujeme, je mnohem méně kořeněné, než si připravujeme v Mexiku.
Sí Seňor se ale nesoustředí jen na kuchyni, je to také hudba a tanec.
Máte pravdu, celý náš tým tvoří dva taneční páry a také originální mexická kapela Los Mariachis. Mexiko opravdu není jen jídlo. K dobrému jídlu totiž patří také dobrá hudba a k hudbě neodmyslitelně tanec, který Mexičané mají doslova v krvi. My se nemusíme učit kroky, hudbu cítíme, je to, jako když se vlní moře…
Jak vnímají vaše vystoupení lidé, kteří přijdou poprvé?
Podle našich zkušeností jsou většinou velmi překvapeni, co všechno mexická kultura skrývá, a stává se, že pak nás vyhledávají i na našich dalších cestách. Cestujeme po celé Evropě a snažíme se budovat si dobré jméno, což se nám, doufám, zatím daří. Muchas Gracias!