Stoly, plné staročeských dobrot v podobě píprláků, toče, šlejšek, hnětanek a mnoha dalších pokrmů podle receptů našich babiček, se prohýbaly v loučimské restauraci. V sobotu zde Tělovýchovná Jednota Sokol Loučim pořádala večer na téma Lidová kuchyně aneb Dobroty z plotny naší báby.

Jen málokdo si netradiční akci nechal ujít. Sál restaurace byl zaplněn do posledního místa. „Byli jsme velice příjemně překvapeni tak velkou účastí. Sešlo se zde 85 lidí nejen z Loučimi, ale i z okolních vesnic. Ještě nikdy jsme nic podobného nepořádali, tak máme dvojnásobnou radost, že se večer povedl,“ uvedla místostarostka TJ Sokol Loučim Vladimíra Kacerovská.

Ještě před samotnou degustací všech dobrot povyprávěl ředitel Muzea Chodska v Domažlicích Josef Nejdl o tradicích a zajímavostech v lidové kuchyni, jak se na Chodsku a v Pošumaví vařívalo a jedlo. „Když vidím všechny ty dobroty, jsem na rozpacích vyprávět o něčem, co umíte tak výborně připravit,“ řekl Nejdl hned v úvodu svého poutavého vyprávění. „Dokumentů o lidové kuchyni se zachovalo jen velice málo. Lidové tradice v kuchyni mizí a je třeba si je připomínat. Typická česká jídla jsou v dnešní době vytlačována pizzami, hamburgery a jinými zahraničními pokrmy,“ dodal Josef Nejdl.

Dobroty podle lidových receptů, které se předávají z generace na generaci připravily ženy, ale i muži z Loučimi. „Upekla jsem chodské koláče. Mám moc ráda všechna ˇobyčejná´ česká jídla, ale nejvíc mi chutná sladké. Je to moc hezký nápad. Sešlo se nás tady víc než před měsícem na bále,“ řekla Deníku v průběhu večera Věra Panošová z Loučimi. „Máme tady jídla z každé chalupy v Loučimi. Je zajímavé, že ačkoliv se tu sešlo i několik stejných pokrmů, má každý z nich úplně jinou chuť,“ vysvětlila Kacerovská. Pozadu s vařením nezůstali ani muži. Se svými škvarkovými a zelnými plackami se pochlubil Michal Řehák z Loučimi. „Baví mě vařit. Už ve školce jsem se rozhodl, že budu kuchařem a také jsem se jím opravdu stal. Od roku 1998 jsem členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Doma ale vaření nechávám na manželce,“ přiznal se s úsměvem Řehák.

Obrovským překvapením nejen pro zúčastněné, ale i pro samotné pořadatele byl příchod Magdalény Dobromily Rettigové. Jedna z loučimských žen v převleku známé kuchařky přinesla až po zahájení večera nejen spoustu dobrot z vlastní kuchyně, ale i zveršované kuchařské povzdechnutí. „Doufám, že neděláte ty ´kraviny´ a nejíte biopotraviny. Kuchař Babica mě taky mrzí. Za celou svoji dlouholetou práci jsem viděla jiné chlapy v akci,“ přednesla Magdaléna Dobromila a byla odměněna smíchem a obrovským potleskem všech zúčastněných.

K ochutnání zde byla i zahraniční lidová jídla. Slovenské škvarkové pagáče a brynzové halušky, pravý maďarský guláš a goia, což je tradiční romské jídlo. Organizátoři netradičního večera nezapomněli ani na děti. Připravili pro ně slané těsto, z kterého si mohly vyrábět různé figurky a zdobit je čočkou, jáhly či kroupami.

Příjemný večer vyvrcholil hudbou, o kterou se postarali harmonikář Václav Bejvl spolu Richardem Honkou, který zahrál na madolínu, a kytaristou Vaškem Vávrou.