Sprostá slova na adresu přítomných zástupců tisku s fotoaparáty doprovázela včera vstup tří obviněných Holanďanů na zahajovací líčení do soudní síně v Domažlicích, kam je přivezla eskorta z plzeňské vazební věznice.
Nadávky v angličtině pronesl nejmladší z trojice, 27letý Martijn Huiskamp, který spolu s manželským párem – 48letou Saimun Niza Goelab a 45letým Ralphem Bakkerem – čelí obvinění z vydírání ve spolupachatelství. Žena se bude zodpovídat také z vyhrožování a její manžel z poškozování cizí věci, výtržnictví a navíc i útoku na veřejného činitele.
Záležitost má prvopočátek 15. září loňského roku, kdy obviněný Bakker házel na auta projíždějící po silnici z Havlovic do Pasečnice, zhruba čtyři sta metrů od domu, v němž bydlí, dřevěné kolo ze žebřiňáku. „Řidička zastavila, křičel na ni, sápal se a vzbudil v ní dojem, že ji chce škrtit,“ zaznělo včera z obžaloby.
Ke druhému a třetímu případu došlo o dva dny později, cílem ataku Bakkera byli opět řidiči. Na jejich auta létaly skleněné lahve, železná tyč a také klacky. Ve dvou případech nezůstalo u verbálního napadení a poškození měli údajně vážné obavy o svoji osobu, vznikly i škody.
Policisté Bakkera tehdy odvezli do psychiatrické léčebny, odkud se na revers dostal téměř obratem do místa bydliště, na samotu u Pasečnice.
Obviněný také odjel 10. října s manželkou, čtyřletou dcerou a Huiskampem, který mezitím přijel z Holandska, autem do Branišova. Tam navštívili holandskou dvojici. Ženu, která byla jednatelkou a 45% podílnicí Bakkerovy firmy, měli násilím nutit k podpisu smlouvy, v níž měla odstoupit z postu jednatelky, a podíl v hodnotě 100 tisíc eur měl být převeden na jeho manželku.
„Huiskampa jsem si vzal s sebou, aby mě chránil před partnerem jednatelky,“ uvedl u soudu Bakker. V Branišově při příjezdu najel svým autem do karavanu uvedené dvojice. Na místě se pak podle svědků odehrály potyčky, kvůli nimž sousedé zavolali policii.
Ta povedený trojlístek zastihla při jeho zpáteční cestě domů v Hluboké. Podle policistů Bakker nepředložil doklady, z místa ujel, přičemž autem ohrozil policistu a též poškodil dveře policejního vozu.
Obviněné dostihli strážci zákona v domažlickém Car Pointu. Žena vyšla z auta sama, za asistence zásahové jednotky se podařilo zajistit Bakkera, který pohrůžkami držel v autě Huiskampa a jako rukojmí měl čtyřletou dceru.
Obžalovaní výpovídali v nepřítomnosti svých kumpánů a v jejich slovech byly rozpory. U soudu padly námitky i co se týče překladu prvotní výpovědi na policii.
Soudní líčení má dnes na programu výpovědi poškozených a bude pokračovat ještě v úterý.