Jen šestkrát v roce si majordomus Hrzánského paláce Zdeněk Javorský takzvaně odskočí na několik dní od své práce, aby předal barmanské umění mladým. „Barmanské kurzy dělám pro význačné hotely v Praze, což je například hotel Hilton či Crown Plaza, což je bývalý Intercontinental,“ říká Javorský s tím, že kurz v Domažlicích si k tímto zařízením přibral před šesti lety.

Co ho k tomu vedlo? „Navázali jsme s učitelkou paní Glötzerovou i ostatními členy pedagogického sboru velmi pěkný vztah. Proto se do Domažlic rád vracím,“ vysvětluje vedoucí kurzu s tím, že letos je o barmanský kurz ukončený zkouškou a předáním osvědčení nebývalý zájem. „Tentokrát se přihlásilo 26 učňů, 17 děvčat a devět chlapců. Zajímavé je, že vedle budoucích kuchařů–číšníků a kuchařů se rozhodla kurz absolvovat i dvě děvčata, která se učí na prodavačky,“ řekla nám Marie Glötzerová. Podotkla, že převaha děvčat je v ´potravinářských´ oborech znát. Podle ní se kluci zřejmě v poslední době zaměřují spíše na technické obory. Jak převahu dívek vysvětluje Javorský?

„Bude to zřejmě tím, že bylo období, kdy se rodila hlavně děvčata,“ směje se. A jak je s domažlickými učni spokojen? „Letos je překvapivé, že se do barmanského kurzu zapojili samí třeťáci. Uvědomují si, že brzy půjdou do pracovního procesu a barmanské zkoušky se jim budou hodit. Pro průběh kurzu je dobré to, že mají určitou praxi a jsou starší. Horší je fakt, že se na pracovištích dnes setkávají s omezeným sortimentem lihovin,“ doplnil Javorský s tím, že mezi desítkami lihovin pro výrobu míchaných nápojů se učni mohli seznámit i s těmi nejdražšími.

„Máme tu například francouzský koňak Rémy Martin za 900 a Tanquery drink za 600 korun – obojí za objem 0,7 litru,“ zakončuje Javorský.