Tuto tematiku mapuje a znázorňuje akce, jež je součástí programu k 30. výročí listopadových událostí roku 1989 a jmenuje se Po stopách železné opony a zaniklých obcí v hraničním pásmu Železná – Pleš. Vznikla díky vzájemné spolupráci Muzea Chodska, Plzeňského kraje a Bělé nad Radbuzou.

„Cílem je představit veřejnosti systém fungování signální stěny a Pohraniční stráže vůbec – že se nejednalo o hlídání hranice, ale o vyloženě represivní záležitost vůči obyvatelům tehdejší ČSSR,“ uvedl ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl, který nastínil i několik bodů programu, který se uskuteční v sobotu 23. listopadu: „Součástí akce bude komentovaná prohlídka samotné roty na Železné, kde se představí její historie, fungování atd. Zároveň bude instalována výstava rovněž s komentovanou prohlídkou, kde kolekce fotografií i artefaktů přiblíží situaci v zakázaném hraničním pásmu. Vynechána nebude ani otázka propagandy.“

Dobové fotografie jako upoutávka na akci o železné oponě.Zdroj: Hans Beer

Program začíná v 9 hodin zmíněnou prohlídkou prostoru bývalé roty na Železné. Pak se od 10:00 pokračuje komentovanou procházkou na Pleš. Trasou bude provázet pracovník Chráněné krajinné oblasti Český les Miroslav Žižka. Cestou čeká návštěvníky několik zajímavých zastávek a probere se i problematika bobrů.

Dalším důležitým bodem je připomenutí železné opony a jejího pádu. To včetně komentovaných prohlídek prostor bývalé roty a výstavy s názvem Když spadla železná opona začne od 13 hodin. Od 14 hodin pokračuje výklad o systému „krytí“ na hranicích a životě v pohraničním pásmu.

Domažlické gymnázium si připravilo komponovaný program ke studentským odbojům a událostem roku 1989.
Gymnazisté představili studentský odpor a revoluci ostatním studentům