S počátkem května se do našeho regionu vrátily oblíbené cyklobusy.

„Nyní vyjíždějí tři základní trasy cyklobusů z Plzně do turisticky oblíbených destinací. Až do konce září mohou turisté a cyklisté využít o víkendech a svátcích služeb cyklobusů Český les a Mže a Brdského cyklobusu," říká Zbyněk Hupák, vedoucí referent dopravy ČSAD autobusy Plzeň a.s.

Pro letošní sezonu zařadil tento dopravce několik novinek.

„Jedná se především o nové spoje z Příbrami na vrchol Brd do Míšova a zpět. Byla zahájena spolupráce s unikátním Atom muzeem v Míšově se slevou na vstupném," doplňuje s tím, že cyklobusy nejsou ovšem určeny jen pro lidi s jízdními koly. Mohou je využít jak pěší turisté, tak běžní cestující.

„Loni přepravil cyklobus Český les téměř dva tisíce lidí, kteří přijeli k nám do Bělé. Vidím v tom velký přínos pro všechny – jak pro cyklisty, tak i pro podnikatele na jeho trase. Kvůli tomu to s kolegy z Hostouně, Poběžovic a od loňska i Přimdy děláme. Určitě cyklobus přinesl efekt," je přesvědčen Libor Picka, starosta Bělé nad Radbuzou a předseda Svazku Domažlicko.

Obyvatelé našeho regionu využívají ponejvíce cyklobus Český les, který vyjíždí z Plzně a jede směrem na Bělou.

„Lidé se sem vracejí, takže předpokládám, že i podnikatelé, jimž mohou přinést prospěch, jsou spokojení. Každý rok je návštěvníků více. Cyklobus je krásná ukázka toho, jak se obce dokáží domluvit. Z jedné strany to máme my, z druhé Tachov a za podpory Plzeňského kraje máme oblast pokrytou," konstatuje.

V neděli či o svátcích navíc využívá cyklobus z Bělé do Plzně také specifická skupina lidí.

„Jsou to studenti, což je určitě zajímavá záležitost, se kterou jsme při jeho zřizování nepočítali," zakončuje Picka.