Desetitisíce vyhlášených chodských koláčů napekly v minulých dnech hospodyně i pekárny na Domažlicku. Právě dnes totiž v Domažlicích začínají třídenní Chodské slavnosti, ke kterým tato pochoutka už tradičně patří.

Pečou se zde koláče z Dolního a Horního Chodska. Rozdíl mezi oběma typy je v použití tvarohu a především ve vzorech. „Na Dolním Chodsku se koláče rovnoměrně potírají vrstvou tvarohu a zdobí se většinou květinovými vzory. Koláče z Horního Chodska mají vzory jednodušší. Merhují se linkami z tvarohu, máku a povidel,“ uvedla Jana Kunešová z Domažlic.

Zatímco chodský koláč není pro místní občany ničím zvláštním, pro návštěvy, kteří na pouť přijedou, jsou neodolatelnou lahůdkou. „Letos jich budu péct pětadvacet, protože k nám přijedou Pražáci, kteří se na ně velice těší. Peču koláče už třicet let podle receptu, který se dědí předává z generace na generaci,“ dodala Kunešová s tím, že těsto se zadělává o půlnoci a brzy ráno začne se zdobením a pečením.

„V devět hodin dopoledne už si rodina může na koláčích pochutnávat k snídani,“ řekla Kunešová Upéct opravdu dobrý chodský koláč však podle místních odbornic není až tak jednoduchá věc. Vyžaduje to určité zkušenosti a cvik.

Pro ty, kteří si na ně netroufají, a také pro návštěvníky Chodských slavností, kteří každoročně přijíždějí z celé České republiky i ze zahraničí, se o koláče starají domácí pekárny například v Kvíčovicích, Krchlebech či Bořicích. Své výrobky dodávají nejen do Domažlic a nejen na Chodské slavnosti.

„Letos pečeme na pouť kolem osmi tisíc chodských koláčů. Každý rok se nám počet objednávek zvyšuje. S prvním pečením začínáme už ve středu a pečeme nepřetržitě do sobotní půlnoci. Celkem se tu střídá pětatřicet zaměstnanců,“ řekla majitelka cukrárny a pekárny v Bořicích Marie Vondrovicová.

Pečou zde oba typy chodských koláčů. Vše je zpracováváno ručně, přesně jako u doma dělaných. Za hodinu jich zde dokáží vyrobit sto šedesát. „Během roku pečeme tři druhy koláčů. Tradičních chodských se prodá asi sedm set týdně. Poměrně velký zájem je také o svatební koláčky. Naše koláče ochutnali lidé ve Francii, Austrálii, Španělsku a také v Belgii. Stálými odběrateli jsou samozřejmě zákazníci z Německa,“ dodala Vondrovicová.