Nejvyšší hora Českého lesa v bělostném hávu, který jako by nekorespondoval s pestrobarevným podzimem v údolí. Takový obrázek se naskytl všem, kteří v středečním slunečném ránu vzhlíželi k Čerchovu. Stromy oblečené do bílých ´kabátků´, stejně jako vojenská pozorovatelna a Kurzova věž.

„Přelom podzimu a zimy je skutečně pěkný. Pamatuji si, když jsme přebírali 1. listopadu v roce 1999 rozhlednu, že tehdy už byl nahoře led a sníh. Na Čerchově to v této době není nic neobvyklého," říká předseda domažlických turistů Petr Matějka.

Turisté nechali v uplynulých dnech nejen zasklít verandu na terase u Kurzovy věže, ale přímo na jejím ochozu se rozhodli nechat oplechovat okenice. Nepřekvapil turisty sníh?

„V sobotu jsme v našich objektech na Čerchově vypustili a zavřeli vodu, aby bylo vše připraveno na zimu. Minulý týden byly dokončeny úpravy terasy a okenice měly přijít na místo podle naší domluvy s firmou dnes," popisuje předseda klubu turistů.

Namítáme, zda bude na sněhem obalené věži možné cokoli dělat.

„Pokud se vše neudělá dnes, mohou tam dojet zítra. Má být ještě teplo, takže si nedělám starosti s tím, že by se nepodařilo zamýšlené práce udělat," řekl nám ve středu dopoledne a dodal, že na Čerchov se chystá ve čtvrtek 1. listopadu.

Na zimu, která do lesů pod Čerchovem přichází dříve než do zbytku regionu, jsou již připraveni i správci tamních lesů.

„Co se týká ošetřování lesních kultur proti ohryzu zvěří, jsou tyto práce provedené. V lesích pod Čerchovem se průběžně ještě kácí. Je konec října a my v podčerchovských lesích kácíme zhruba do poloviny listopadu, než napadne vrstva sněhu," říká zástupce ředitele Domažlických městských lesů Josef Krutina.

Podle jeho slov jsou pak lesy kolem Čerchova většinou pod sněhem, který lesákům nedovolí provádět některé práce.

„Pak se tam všechny práce zastaví, myslím tím oblast od Bystřice nahoru a okolo Čerchova i na Malinové hoře, kde bývá všechno pod sněhem. V současné době se provádějí pod Bystřicí pouze nahodilé těžby, neboť potřebujeme také dříví na prodej, " doplnil Krutina.

Jak to bylo při minulých zimách

Předloni napadl první sníh na Čerchově 13. října, ale byl to jen poprašek a brzy sešel, neboť se oteplilo. Nejlepší lyžařské stopy nabídly dny na konci roku 2010.

Oproti tomu kolem Vánoc v roce 2011 mohli běžkaři využívat pouze Čerchovský okruh a Signálku, trasa Capartice-rozcestí pod Čerchovem nebyla kvůli nedostatku sněhu upravená.

Lyžování bylo letos možné výborně užívat v půli ledna, kdy byly upravené nejen trasy pod Čerchovem, ale vyznavači bílého sportu měli možnost zajezdit si i v Caparticích.

Ještě v půli března byly na vrcholu nejvyšší hory Českého lesa zbytky sněhu z návějí, zatímco mezi nimi už sluníčko začalo odhalovat trávu.