Netradičně příznivé počasí přálo letošnímu, v pořadí 8. turistickému setkání na Čerchově. Do výšky 1024 metrů zamířily v sobotu v pravé poledne odhadem čtyři stovky turistů, další pak přicházeli ještě v průběhu odpoledne.

Členové Klubu českých turistů Domažlice si při tomto setkání připomněli deset let od zpřístupnění Kurzovy věže a současně také 120. výročí existence domažlického odboru KČT.

„Počasí je dnes skvělé, lepší jsme si asi přát nemohli. Dosud jsme pouze jedenkrát měli na setkání turistů pěkné počasí, většinou je zde nečas. Mám dojem, že svatý Petr se spletl a špatné počasí pošle až zítra," smál se krátce před polednem předseda KČT Domažlice Petr Matějka.

Osobně očekával na Čerchově hosty, které turisté pozvali.

„Mezi vzácnými hosty bude do nedávna místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil, s malým zpožděním by se měl dostavit předseda Klubu českých turistů Jan Havelka, přijde starosta Domažlic Miroslav Mach, ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda, pozván je i starosta Waldmünchenu Markus Ackermann, pozvánku jsme poslali i jeho předchůdci, dnes chamskému zemskému radovi Franzi Löfflerovi. Již přijel bývalý krajský předseda turistů Václav Zykmund," řekl před zahájením Matějka a dodal, že senátor Jan Látka se omluvil.

Na vrcholu nemohl chybět ´pan Čerchov´- bavorský novinář a člen KČT Domažlice Karl Reitmeier, který přišel společně s kolegyní z wald᠆münchenského informačního centra, ani Josef Thums, který při akcích turistů pravidelně tlumočí do němčiny. Nechyběli ani dlouholetí bavorští přátelé Franz Thurner a Jürgen Kögler. O hudební zpestření se postaral tradičně klenečský mužský sbor Haltravan a spolu s ním i děvčata z postřekovského souboru.

V úvodu předseda KČT zmínil střípky z bohaté historie domažlického odboru. „Je mi ctí, že vás tu dnes mohu pozdravit, slíbil jsem to panu předsedovi, když jsme na jaře otevírali Českou studánku. Chci turistům na Domažlicku poblahopřát ke 120leté úctyhodné tradici a popřát, aby se vám i v následujících letech dařilo," uvedl mimo jiné ve své zdravici Pospíšil.

Po něm setkání turistů pozdravil i Zykmund, který svoji řeč zakončil slovy: „Přeji zdejším turistům i Čerchovu minimálně dalších 120 let spoustu další kvalitní práce a hodně návštěvníků."

Hodně chvály pěl na domažlické turisty i jejich republikový předseda Havelka, který povyprávěl o Vilému Kurzovi – muži, po němž je nazvána kamenná rozhledna na Čerchově.

Z Waldmünchenu nakonec přijel za tamní radnici místo Ackermanna místostarosta Josef Brückl.

„Dovolte mi, abych vám poblahopřál ke krásnému jubileu. Čerchov byl vždy pojítkem mezi Čechy a Bavory. Chtěl bych poděkovat za spolupráci, která trvala i během studené války. Waldmünchen je jediná obec, která leží v Českém lese, a přál bych si, aby tato spolupráce trvala i do budoucna, a děkuji za ni," řekl Brückl.

Dodal, že s sebou přivezl občana, který ve svých pěti letech poprvé stanul na vrcholu. „Dodnes si pamatuji tu chvíli, kdy jsem zde byl poprvé, i to, že jsme s sebou měli bílou kávu udělanou z kozího mléka," sdělil Deníku velký zážitek, který si pamatuje celý život, 86letý Josef Eisenhart, který celý život strávil ve Waldmünchenu.

Shromážděné turisty pozdravil také starosta Domažlic.

„Město nechalo pro ty, kteří mají největší zásluhy o rozvoj Čerchova, zhotovit svíčky ve tvaru Kurzovy věže, která je jako symbol Čerchova opravdu jedinečná," prohlásil Mach předtím, než tuto upomínku převzali Jan Benda, Karel Bílek, Svatopluk Doubek, Jaromír Krčma, Věra Kuželková a Karl Reitmeier. Poté stejnou svíci a písemné poděkování převzal z rukou domažlického starosty i předseda turistů Matějka.

Na závěr setkání znovu zazpívali přítomným chodští zpěváci a zpěvačky.

„Jsme pionýři, ale jezdíme na výlety s nepomuckými turisty. Přijel nás celý autobus, 50 lidí," řekla nám Monika Týmlová, zatímco si její svěřenci dávali do turistického deníčku pamětní razítko.

Na Čerchově jsme potkali i údajně nejstaršího aktivního lyžaře z regionu. „Přišel jsem samozřejmě pěšky, ale jak přijde malinko sněhu, jedu sem na lyžích. Myslím, že by mi to takhle mohlo vydržet ještě aspoň dva roky," nechal se slyšet 82letý Antonín Kobes z Chodova.

Po skončení oficiální části setkání nám předseda KČT Domažlice pomohl s odhadem počtu návštěvníků.

„Nahoru přijeli čtyřmi autobusy, řekl bych, že jich může být kolem čtyř set," uvedl. Již večer však svůj odhad upřesnil.

„Na Čerchově dnes bylo jistě na 500 turistů, protože jen na věži jich bylo tři sta. Příjemná atmosféra tam byla až do podvečera," napsal na redakční mail Matějka. Tím potvrdil i naši domněnku o počtu lidí, neboť cestou z vrcholu jsme jich po skončení akce potkali několik desítek.