Právě trutnovští havlovičané byli předloni iniciátory setkání obcí s tímto názvem.

„Když před dvěma lety sezvali všechny obce Havlovice na první setkání, byli všichni účastníci zvědaví jaké to bude. Málokdo čekal, že se tato akce stane pravidelnější. Legrace, příjemná atmosféra a kolík v podobě topůrka dával naději akci opakovat, “ řekli hlavní organizátoři letošního setkání Martina Hánová a Václav Štefek starší.

Na Chodsko dorazili nejen zástupci výše zmiňovaných Havlovic u Trutnova, ale i další občané z Havlovic u Liberce a u Chrudimi.

„Na Chodsku jsme nikdy nebyli, ale musíme obdivovat především vaše krásné kroje. Na setkání nás přijelo deset. Havlovice u Chrudimi je malá vesnička, kde žije pouze patnáct stálých obyvatel,“ řekl Jaroslav Chour, starosta Miřetic u Chrudimi, pod které Havlovice spadají.

Chodsko se líbilo i Havlovickým od Liberce, kteří budou hostitelé třetího celostátního setkání.

„Letošní setkání jsme pojali trochu jinak, než bylo minulé. Nebylo to jednoduché vymyslet takový program, abychom udrželi poměrně vysoko nasazenou laťku,“ pokračuje Hánová.

Na nudu Havlovičané neměli čas, hned po slavnostním uvítání byl pro všechny připraven oběd a poté se posilněni vypravili na výlet, jehož cílem byla dominanta Chodska – vrch Čerchov.

„Na Čerchov nás doprovodí průvodce, aby se naši hosté dozvěděli všechny zajímavosti o tomto místě,“ dodala Hánová.

Po návratu z Čerchova byl pro všechny k dispozici kuželník a večer se všichni pobavili s kapelou Hájenka při večerní taneční zábavě v obrovském stanu na havlovické návsi.