Obyvatelé Čečovic mají konečně po volbách a po více než roce nečinnosti může nové zastupitelstvo v čele se staronovým starostou Františkem Káchou opět začít pracovat na zvelebování obce a dotáhnout do konce rozdělané projekty.

„Musíme se sejít a společně určit, co jsou teď naše priority. Rozhodně se chceme co nejdříve porozhlédnout po vhodných dotačních titulech. Určitě chceme znovu zkusit získat dotaci na opravu chodníků. Minule jsme s žádostí neuspěli a chodníky jsou v havarijním stavu, skoro se po nich nedá ani chodit," vysvětlil starosta Kácha. Čečovičtí také nezískali peníze na nutnou opravu obecní silnice, i pro ni tedy budou hledat vhodný dotační titul.

Dalším z projektů, které stagnovaly v období, kdy bylo zastupitelstvo neusnášeníschopné a kdy byla po jeho rozpadu obec vedena správcem, je rekonstrukce pomníku obětem první světové války, který je v havarijním stavu a potřebuje co nejdříve opravit.

Původně vedení Čečovic uvažovalo, že by rekonstruovaný pomník měl být z odolné leštěné žuly za cenu kolem 260 tisíc korun, nyní se ale možná přikloní spíše k variantě cementové směsi teraso, která bude mnohonásobně levnější.

Čečovičtí budou také pokračovat v kultivaci obecního lesa a osázení dalších ploch a budou se muset pustit i do tvorby územního plánu obce.

Velkým problémem obce je i voda. Vodovod v Čečovicích není, obyvatelé používají vlastní studny, voda v nich je však podle rozborů velmi nekvalitní.

„Výsledky rozborů jsou hrozné. Podle některých zpráv není voda vhodná k pití snad ani po převaření. Bohužel vodovod a vše, co s ním souvisí, stojí miliony. Z našeho rozpočtu ho zaplatit nedokážeme a získat dotaci na vodovod pro pouhých devadesát lidí je bohužel nereálné," prozradil starosta. „Je to problém a je podle mě dost smutné, že pro občany není možné zajistit takovou základní věc, jako je čistá a zdravá voda," dodal na závěr.