Pozvání Jiřího Karbana z Mezholez u Horšovského Týna na velkou modelářskou šou do sousedního Tachovska přijali dva členové leteckomodelářského klubu Klenčí pod Čerchovem.

„Jirka s námi chodil létat na letiště pod Baldov. Ale do Nových Dvorů to má z domova blíže než do Domažlic nebo Klenčí, kam jsme se teď ´přestěhovali´,“ řekl Deníku předseda klenečského klubu Zdeněk Drbal.

Na Model air show Drápalík se představil se svým dvoumotorovým transalem a sklidil zasloužený potlesk.

„Když jsi tu nebyl, přišel nějaký Němec a tvoje letadlo okukoval. Vypadalo to, jako když ho chce koupit,“ sdělovali předsedovi klubu členové, kteří ho do Nových Dvorů přijeli podpořit.

Druhým modelářem, který ´reprezentoval´ Domažlicko, byl Josef Pelnář z Luženiček. A pro šou si vybral vskutku neobvyklý létající stroj – vlastnoručně zhotovenou čarodějnici na koštěti.

„Letadlo má každý, ať už koupené nebo vlastnoručně udělané. Zato čarodějnice, to je jiná,“ uvedl Deníku, když se chystal na start.

Tam ho bouřlivě přivítaly desítky diváků. Čarodějnice vzlétla nad letištní plochu, ale po několika průletech se poroučela k zemi. Klobouk odlétl opodál. ´Stroj´ vyrobený z polystyrénu divoký let nevdržel.

„Nevydrželo upevnění klobouku na trupu, budu to tam muset zesílit uhlíkovými pásky. Ale dám babu do pořádku a příští rok uvidí,“ nedělal si nic z havárie Pelnář.

Do air show se zapojila celá rodina Karbanových. Zatímco maminka navigovala příchozí, oba synové i otec Jiří létali a pomáhali, kde bylo třeba.

Velký potlesk na otevřené scéně sklidil 13letý Patrik, k němuž otec během jeho létání neustále chodil a cosi mu říkal. „Táta mi říkal, ať neblázním, ať se nepředvádím, že to můžu rozbít,“ prozradil Páťa.

„Tolik lidí, ani tolik modelů jsme ani nečekali. Je dobře, že vyšlo počasí a je na co se dívat,“ uvedl na závěr Deníku Jiří Karban.