Na Domažlicku bylo jedno mládě z Jaroměře přidáno mezi nové sourozence do hnízda na sídlišti v Horšovském Týně, které již tradičně patří k velmi sledovanému objektu občany z okolí a ve kterém při prudké bouřce 1. června jedno mládě uhynulo.

Protože již nějaký čas se záchrannou stanicí živočichů v Plzni spolupracuji, požádal jsem vedoucího Karla Makoně o bližší informace:

„Obhospodařujeme téměř všechna hnízda v Plzeňském kraji, ale pomáháme i kolegům v různých místech republiky. Máme letos osm mláďat z hnízd, na kterých druhý dospělý čáp například zahynul na drátech elektrického vedení nebo byl sražen autem nebo zde byl nějaký lidský faktor. Dvě mláďata jsou z Poděbrad, tři z Jaroměře a tři z Dolního Žandova. O mladé se musí do 3-4 týdnů věku starat oba rodiče. Jeden je chrání před sluncem, deštěm a ostatními čápy a druhý nosí potravu. Samotný čáp nemá šanci mláďata ochránit, jelikož musí shánět potravu. Pokud takové nehlídané hnízdo s mláďaty objeví jiní čápi, mláďata vyhodí," vysvětluje Makoň a pokračuje: „Letošní sirotky jsme přidali do hnízda v Chodové Plané, a to dvě mláďata (2+2), v Mariánských Lázních jedno (3+1), ve Starém Sedlišti jedno (3+1), v Tachově dvě (1+2), v Boru u Tachova jedno (2+1) a v Horšovském Týně jedno (3+1). K adopci vybíráme hnízda, kde jsou mláďata přibližně stejně velká, a pak už je jen na adoptivních rodičích, jak je přijmou. Z toho důvodu ještě tato hnízda nějakou dobu sledujeme a vyhodnocujeme průběh adopce. Doufám, že i letos, kdy se čápům moc nedaří, je málo potravy a extrémní počasí, podaří se adoptivním rodičům všechna přistrčená mláďata odchovat, vychovat a vyvést," dodal závěrem Makoň.

Byl jsem rád, že jsem si mohl mladého čápa vzít do rukou a před umístěním na hnízdo v Horšovském Týně mu popřát štěstí v nové rodině.

Jaroslav Čedík

ZÁCHRANÁŘ z plzeňské stanice DESOP vynáší mláďata v pytli do hnízda.Zdroj: Jaroslav Čedík

JAROSLAV ČEDÍK z Horšovského Týna s čapím mládětem.Zdroj: Jaroslav Čedík