Deníku to potvrdila krajská policejní mluvčí Martina Korandová.

Bernard do karantény nastoupil letos v březnu poté, co se nákaza objevila u radní Radky Trylčové, nemoc byla několik dní nato rovněž potvrzena u náměstka hejtmana Zdeňka Honze. Koncem března tehdejší hejtman oznámil, že je na covid-19 negativní a ukončil karanténu. Poté navštívil domov seniorů na Klatovsku a setkal se i s některými krajskými úředníky. Když začal pociťovat příznaky nemoci, nechal se znovu otestovat a krátce nato oznámil, že je na covid-19 pozitivní. To bylo počátkem dubna.

Některými lidmi byl poté Bernard osočen, že se mohl dopustit šíření koronaviru, a policie zahájila vyšetřování pro podezření z šíření nakažlivé nemoci. „Vyšetřování probíhá z úřední povinnosti a na podnět občanů. Případem se začala zabývat kriminální policie,“ uvedla tehdy Korandová.

Fakultní nemocnice Plzeň
Plzeň spolu s fakultní nemocnicí vyzývají dobrovolníky

Sám Bernard v té době odmítl, že by se čehokoli dopustil. „Neurčoval jsem si délku karantény, ani kolikrát budu testovaný, ani jak dlouho v karanténě mám být. Vše řídila krajská hygienická stanice. Do práce jsem šel poté, co byl můj test negativní a uplynulo více jak čtrnáct dní od kontaktu s kolegyní radní, která byla pozitivní na covid-19,“ napsal 6. dubna na svůj facebook Bernard.

Kritizoval zároveň, že je zákeřná nemoc využívána k politickému boji.

Bernard byl poté, co vystoupil z ČSSD, v červnu odvolán zastupiteli Plzeňského kraje z postu hejtmana. V říjnových volbách se ale opět stal členem zastupitelstva, když byl zvolen coby lídr hnutí STAN. O post hejtmana už neusiluje.

Policie teď došla k závěru, že se on ani nikdo jiný šíření koronaviru na Plzeňsku nedopustil. „Věc byla odložena, neboť nebyla naplněna skutková podstata trestného činu,“ potvrdila Deníku Korandová.

Porušili krizové opatření, popíjeli na veřejnosti
Popíjeli alkohol na schodech akademie