Proto se i letos účastnili setkání se svými bývalými kolegy, aby zavzpomínali na staré časy.

Již šesté setkání bývalých zaměstnanců kdyňských přádelen se konalo v pátek v sokolovně ve Kdyni. Dorazily do ní na dvě stovky dřívějších pracovnic a pracovníků, vedoucích provozu i bývalý generální ředitel Miroslav Pekárek.

Nápad začít pořádat setkání vzešel z iniciativy několika bývalých zaměstnankyň, které se i po zániku přádelen nadále setkávaly. Po jednom takovém sezení si řekly, že by to mohly zkusit ve větším.

„Poprvé se sraz konal v Zahořanech. Myslely jsme si, kdyby přišlo alespoň padesát lidí, ale nakonec se nás sešlo neuvěřitelných 360," uvedla jedna z hlavních organizátorek Růžena Džuganová. Obává se však, že by letošní setkání zaměstnanců mohlo být posledním. „Snažíme se to předat mladým, aby další ročníky zorganizovali, ale nemají moc zájem," vysvětluje. „Není to jen tak, spousta těch starších nemá internet, takže děláme plakáty a pozvánky, chodíme z vesnice do vesnice, úkolujeme děvčata, která v nich bydlí, aby zprávu šířila dál."

Sama Džuganová pracovala v přádelnách od roku 1964 až do jejich zániku v roce 2003.

„Viděla jsem, jak podnik vzkvétá, i jak upadá. Když jsem do přádelen nastupovala, měly kolem 1300 zaměstnanců. Na konci tam pak už pracovalo jen kolem 70 lidí, většina z nich údržbáři. Všem nám bylo ohromně líto, že podnik končí. Děvčatům tekly slzy ještě za bránou," vzpomíná.