Město Kdyně je vlastníkem 600 bytů. Lidé, kteří v obecních bytech ve Kdyni bydlí,  platí nejnižší nájmy v regionu.  Každoroční částka, kterou Kdyňští vloží do oprav bytů a domů přitom dosáhne tří milionů korun. Přesto město neplánuje obecní byty prodávat, protože by to pro ně bylo ztrátové, a nájemníci se nemusí bát ani jakéhokoliv zdražování, neboť vybrané nájemné stačí pokrýt výdaje na opravy.
Z toho důvodu je zájem o přidělení bytu v tomto městě obrovský.

„Nemáme pořadníky, ale seznamy zájemců. Velkou výhodou je, že o přidělení bytu rozhoduje rada města. Je to sice práce navíc, ale odpovědnost si neseme sami. Seznamy uchazečů máme dva. Na jednom z nich jsou ti, kteří mají ve Kdyni trvalé bydliště a třeba práci. Na druhém jsou uchazeči, kteří nemají ani jedno. Při vybírání nového nájemníka pohlížíme i na různá kritéria, jedním z mnoha je například to, zda má zájemce rodinu, nebo je svobodný,“ řekl starosta Kdyně Jan Löffelmann.

Ačkoliv nájem se v obecních bytech ve Kdyni pohybuje od 25 do 35 korun za metr čtvereční, bojují i zde s neplatiči.
„Byla doba, kdy jsme téměř žádné neplatiče neměli. Dnes jejich počty stoupají. My se snažíme předejít soudům, proto s nájemníky uzavíráme pouze smlouvy na dobu určitou. Když se přesvědčíme, že řádně platí, smlouvu prodloužíme. V opačném případě se s ním rozloučíme,“ pokračuje Löffelmann.

Nedobytné pohledávky, které problematičtí nájemníci nadělají, se městu vrátí z vymožených penále.
„Pokud se nájemník dostane do finančních potíží, neplatí nájem, narůstá jeho dluh o penále. Pokud ale dlužné nájemné rychle uhradí, v individuálních případech mu penále, které je téměř stejně vysoké jako nájem, odpustíme,“ říká kdyňský starosta.

Během posledních dvaceti let postavilo město téměř 360 bytů. Prodat nemá v úmyslu ani jediný.
„Nemáme zájem získat prodejem bytů peníze do rozpočtu. My v tom vidíme majetek města i do budoucna. Byty si na sebe vydělají. Prodejem bychom prodělali. Museli bychom je stávajícím nájemníkům nabídnout za přiměřenou cenu, na čemž bychom prodělali. Pokud by se v jednom domě neprodaly všechny byty, tíha oprav objektu by stejně padla na hlavu města,“ vysvětluje Lőffelmann.
Město pamatuje i na starší občany, kteří nemohou žít sami, ale nechtějí do domova seniorů.

„Máme zde dvaatřicet garsonek 1+1 a ještě dalších deset bytů vhodných pro starší invalidní občany, na druhou stranu však evidujeme spoustu žádostí o takové byty. Proto jsme vybudovali v Tochorovně další čtyři, které jsou dnes už obsazené,“ dodal starosta.