„V rámci svého školního vzdělávacího programu měli za úkol rozporcovat a zpracovat jatečné prase, které bylo zabito na porážce v Mrákově a předzpracováno do dvou půlek," popsal Petr Konáš, zástupce ředitele pro odborný výcvik.

„Pod vedením učitelky odborné výchovy Jany Švachové a zkušeného řezníka Josefa Krutiny žáci jednotlivé půlky zpracovali a maso rozdělili podle jednotlivých druhů. Poté se pustili do tradičních zabijačkových pochoutek jitrnic, jelit, tlačenky a černé zabijačkové polévky. S prací začínali před sedmou hodinou ranní a finální výrobky ukládali do chladu okolo čtvrté hodiny odpoledne. Všichni zažili na vlastní kůži to, že zabijačka nejsou jen pochoutky, ale předchází jim tvrdá dřina," dodal.

Na zabijačku se přišly podívat i děti z mateřského centra Duhový svět.