Jaro svádí k příjemným procházkám s čtyřnohými miláčky, volně pobíhající psi však představují v současné době velké nebezpečí pro březí srny.

„U nás nedávno došlo ke dvěma případům a konkrétně v jednom případě štval pes srnu do Radonic, utíkala v podstatě až k zahradám ve vsi, kde ji pes dostihl. Byl zuřivý a úplně strašně ji pokousal a potrhal. Říkali, že byl tak nepříčetný, že to ještě neviděli," popsal jednatel Okresního mysliveckého spolku Domažlice Petr Kopf.

„V podobných situacích můžeme podle zákona psa i zastřelit, ale samozřejmě se k takovému extrémnímu řešení nikdy neuchylujeme. Pes nemůže za to, jaký je jeho pán," dodává s tím, že se myslivci vždy snaží zjistit, čí pes je, majiteli domluvit, téměř ho i prosit o opatrnost. „Doporučíme mu například, aby chodil venčit psa k řece, kde se teď zvěř moc nepohybuje. Když ale majitel nemá psa na vodítku a zároveň ho v situaci, kdy spatří srnu, není schopen odvolat, je to prostě špatně," říká Kopf.

V tomto období jsou přitom srny velmi snadným cílem.

„V lednu začíná v srně růst plod, aby se mládě mohlo narodit na jaře, někdy kolem května. Takže je srna těžší, pomalejší a vysílená, zároveň mění srst, což je pro ni také energicky náročné, a samozřejmě je unavená i ze zimy, která byla letos obzvláště dlouhá. V takovém období by naopak měla srna co nejvíce odpočívat," vysvětluje myslivec.

Březí srna obtěžkaná dvěma plody také minulý týden zahynula pod koly automobilu. Kopf upozorňuje, že i takové nehody mohou vznikat kvůli pobíhajícím psům, protože nutí odpočívající zvěř k přesunům i k přebíhání silnice.

Zároveň připomíná, že se blíží období kladení mláďat a že lidé občas nacházejí osamocená srnčata a domnívají se že jsou opuštěná. Není tomu ale tak, matka je většinou někde poblíž a lidé by se k mláďatům neměli přibližovat a dotýkat se jich.