„Zaregistrovali jsme šest kandidátů pro volby do Senátu ČR za politické strany ODS, KSČM, TOP 09, ČSSD, Strana práv občanů – Zemanovci, NS-LEV 21. To je o jednoho kandidáta méně než před šesti lety, kdy se senátor v našem obvodě volil naposledy," informovala Dagmar Murínová z Městského úřadu v Domažlicích.

Do Senátu chtějí za Domažlice ostřílení komunální politici i poslanci. Nováčkem bude jen univerzitní profesor a lékař Ivan Šterzl.

Své místo v Senátu chce znovu obhájit Jiřina Rippelová, která byla do funkce zvolena před šesti lety za ČSSD. V primárních volbách ale již neuspěla a sociální demokraté do voleb posílají místo ní bývalého domažlického starostu a poslance Parlamentu ČR Jana Látku. Využila proto nabídky Strany práv občanů – Zemanovci a své senátorské křeslo bude obhajovat právě za tuto stranu.  Za favorita voleb je však považován další z kandidátů – starosta Klatov Rudolf Salvetr, kterého do voleb vysílá Občanská demokratická strana. Komunisté vsadili zas na dlouholetého starostu městyse Dešenice Jana Rejfka a TOP 09 a Starostové posílají do voleb lékaře a poslance Michala Janeka, který už do Senátu kandidoval neúspěšně před šesti lety. Poprvé jde do senátních voleb také strana Národní socialisté – Levice 21. století (NS – LEV 21), která si za svého kandidáta pro Domažlicko vybrala univerzitního profesora a lékaře Ivana Šterzla z Prahy. Senátních voleb se tentokrát nezúčastní KDU – ČSL, která měla do voleb vyslat podnikatele Miloše Fürsta z Příchovic.

„Žádného kandidáta do Senátu jsme nepostavili, Miloš Fürst je dlouhodobě nemocný," informoval předseda klatovské okresní organizace KDU-ČSL Jiří Jukl. Ani Strana zelených, která se rozhodovala mezi několika osobnostmi, do senátních voleb  na Domažlicku nepůjde. „Hledali jsme takového kandidáta, který by měl v regionu šanci uspět. To se nám ale nepodařilo," potvrdil předseda Strany zelených v Plzeňském kraji Pavel Kroupa.