Chráněný živočich, kterého je poměrně složité zahlédnout, dává o sobě vědět jiným způsobem. Mohli se o tom nedávno přesvědčit obyvatelé Doubravy na Bělsku.

Bobr evropský se rozhodl, že pokácí stromy poblíž odbočky do obce z hlavní silnice mezi Újezdem Svatého Kříže a Bělou. „U nás je to poměrně běžná záležitost. Nacházíme se v I. zóně a bobr je tu přísně chráněný. Co natropí, uklidíme," reagoval s úsměvem na otázku ohledně pracovitých bobrů starosta Bělé Libor Picka.

Z místa je coby kamenem dohodil do Hostouně, kde však mohou vůči bobrovi postupovat jinak. „Platí u nás na základě rozhodnutí, které vydal krajský úřad, výjimka," podotkl hostouňský starosta Miroslav Rauch.

Uvedené rozhodnutí opravňuje zasáhnout do konání zvláště chráněného druhu živočicha bobra evropského – latinsky Castor fiber – při jeho zásahu do vodních toků. Součástí zmíněné výjimky je v katastrálním území Hostouň Starý potok, a to od kilometru 0,250 do 0,800 km toku. Dále je výjimka udělena pro tentýž tok v katastrálním území Mutěnín (km 3,350 – 4,600). Rozhodnutí platí i pro říčku Zubřinu v k. ú. Domažlice. Ve všech třech případech bylo vydáno z důvodu rozlivu vody z vodotečí na zemědělské pozemky, což se děje v důsledku činnosti bobra.

Výjimka umožňuje na uvedených úsecích odstraňovat bez dalšího souhlasu orgánu ochrany přírody bobří hráze, které způsobují vzdutí hladiny a rozliv vody mimo koryto. Lze tak činit opakovaně, a to po předchozím elektronickém oznámení správnímu orgánu (obci a městům, v jejichž katastru se nachází). Výjimka je platná do 31. prosince 2017 a byla povolena na základě pochůzky v terénu svolané v uvedených místech Povodím Vltavy. Dotčené území patří k oblastem s nejvyšší početností v západních Čechách.

Děkuji Vladimíru Čechovi ml. za poskytnutí fotografie bobra i unikátního videa. 

Zdroj: Youtube