Bobří rodinky staví na potoce Kouba na Všerubsku jednu hráz za druhou.
Plnou hlavu starostí tak mají lidé, jejichž domy stojí u potoka.

Bobr evropský, kterému se v této lokalitě velice líbí, je chráněným živočichem a hráze, které postaví, se nemohou jen tak zničit.
Václav Němec z Chalup proto požádal o udělení výjimky, jež by povolila obrovitou bobří stavbu odstranit.

„Měli jsme strach, že nám to vytopí dům. Bobři dokáží postavit obrovitou hráz a ta zadrží v potoce vodu tak, že je úplně plný. Ohrožuje to i náš dům, který sice stojí na kopci, ale byl postaven v roce 1934 a tehdejší majitel nechal udělat veškeré svody do potoka. Když se potok naplní, voda se nám kanalizací vrací do sklepa," popsal situaci Němec a dodal, že pokud by na potoce hráz zůstala, došlo by k zaplavení celého údolí.

Odbor životního prostředí tentokrát výjimku povolil a dnes už je obrovitá bobří hráz odstraněna.
„Zhruba za měsíc od podání žádosti sem přijeli lidi ze životního prostředí a prohlédli si to tady. Pak jsme dostali vyrozumění, že smí být hráz odstraněna, a dnes už tady po ní není ani památky," pokračuje Němec.

Problémy s bobry řešil před třemi lety i František Hambek z Hyršova. Jeho dům stojí od potoka Kouby pouhých třicet metrů a on tak mohl snahu bobrů pozorovat přímo z okna. „Voda v potoce se zvedla kvůli hrázím, které tady bobři neúnavně staví. Vylila se do mé zahrady až k domku. Čekal jsem, kdy se dostane do sklepů. Zachránili to hasiči, kteří hráze malinko rozhrnuli, aby mohla voda odtékat," řekl tehdy Hambek.

Společně se zahrádkou pana Hambeka byla tehdy zatopena také výusť kanalizace a sousední požární nádrže, čímž došlo k omezení jejich funkčnosti.

I tehdy požádali zastupitelé Všerub o výjimku ze zákona u odboru životního prostředí. Bylo jim umožněno některé bobří hráze odstranit, ale pouze tak, aby nebyla ohrožena funkčnost bobřího hradu.

Pokud je výjimka povolená, má přísná pravidla.
Ohledně případu pana Němce může být hráz opakovaně odstraňována na potoce v úseku od silničního mostku za účelem plynulého průtoku vody.

„Všem se nám ulevilo. Samozřejmě, že budu hlídat, jestli bobři zase nezačali stavět," dodal Němec.