„V centru města sloužily desítky let. Byly v nich například vzrostlé borovičky, některé i ve stáří 15 až 20 let," konstatoval ředitel DTS Jaroslav Zavadil.
O odstranění velkých květníků rozhodla v minulém týdnu rada města.

„Nejsou až tak úplně estetické. Navíc do jisté míry bránily v chůzi, když se lidé rozhodli jít mimo podloubí a pak se jim museli složitě vyhýbat. Rozhodli jsme o jejich odstranění z celého náměstí, zmizely tedy i tři kusy od kašny," říká domažlický místostarosta Zdeněk Novák (SPMD).

„Chybět mi nebudou. Moc se mi nelíbily. Bylo by dobře, kdyby se podařilo na náměstí dostat aspoň kousek zeleně v jiné podobě, třeba menších dřevěných truhlících," uvedla Zdeňka Juníčková, která pracuje v centru Domažlic a přes náměstí chodí denně.

Odstraněné květináče byly převezeny do areálu DTS v Chrastavické ulici. Některé z nich dostanou nový úkol. Místo zkrášlení města budou mít funkci zábran.
„Několik jich najde využití v ulici 28. října, kde neukáznění řidiči přejíždějí travnaté plochy a rozjíždějí veřejné prostranství," uvedl ředitel Zavadil.

Okrasnou funkci budou betonové objekty plnit i nadále na dalších místech ve městě – například před základní školou, Chodským hradem nebo na sídlišti Kozinovo pole.
„Už se stalo tradicí, že někteří nenechavci nám z těchto květníků kradou sazenice," poznamenal Zavadil s tím, že pracovníci DTS mají podobnou zkušenost i třeba z jarních měsíců, kdy vysadí macešky, další malé ozdobné květiny nebo i vzrostlejší konifery.

„Do čtrnácti dní jsou rozkradené. Už je to bohužel takový kolorit," konstatoval ředitel Domažlických technických služeb.