„Základní škola má 9 tříd, do nichž chodí 135 žáků. V mateřince, která pod nás spadá, jsou dvě třídy s 54 žáky," upřesnil na úvod ředitel Miroslav Nový.

Bělští školáci mají skutečně neformální přátelství s žáky dvou bavorských škol.

„První je Volksschule Eslarn, kde partnerství trvá od roku 1990, ale protože mají jen žáky 1. a 2. třídy, rozšířili jsme spolupráci i na školu v Moosbachu, pod níž tato škola spadá. V žádném případě to není přátelství jen na papíře, neboť probíhá společná výuka. Děti se vyměňují, jezdí se do partnerské školy učit hlavně výchovné předměty, občas mají společně matematiku a prvouku," poznamenává ředitel ZŠ Bělá.

Spolupráce je natolik úzká, že učitel z Moosbachu jezdí učit do Bělé konverzaci v německém jazyce.

„Mimoto je pro děti pořádána spousta společných akcí, například výlety. Patří mezi ně i společný lyžařský kurz, který pořádá naše škola. Oni nám na oplátku zprostředkovávají návštěvy tamních historických a památných míst. Podobné akce probíhají průběžně tak, aby se postupně vystřídali všichni žáci," popisuje Nový.

Je možné říci, že díky tomu bělští školáci hovoří jazykem svých přátel jako když bičem mrská?

„Pomáhá jim hlavně použití jazyka v praxi, že se ho neučí jen ve škole. Učíme dlouhá léta dva cizí jazyky, a proto často při společných akcích používáme angličtinu, neboť je to pro všechny školáky cizí jazyk a domluví se lépe, než když němečtí žáci spustí dialektem," vysvětluje ředitel a dodává, že tamní zájemce učí česky Anna Ulmanová.

„Pravda je, že víceleté projekty podporované z grantů, jako je náš, by měly mít udržitelnost, což se zcela neděje. Většinou musí aktivity dětí podpořit rodiče, jako i letošní pobyt v Lago di Garda v Itálii," zakončuje Nový.