Město nad Radbuzou se může pyšnit tím, že po uspořádání celostátního zimního srazu Klubu českých turistů nyní hostí i jejich letní setkání. Při této příležitosti jsme rádi vyzpovídali starostu Bělé Libora Picku.

Starosta Bělé Libor Picka.

Co pro vás a celé Město Bělá znamená fakt, že můžete pořádat celorepublikový letní sraz turistů?

Odpovím trochu jinak. Slibujeme si od této akce, že přinese zvýšení přílivu turistů do naší lokality. Nemyslím jen do Bělé, ale do celého Českého lesa, který zatím zůstává neobjeven. Naše město se společně s okolními městy a obcemi snaží lidem, kteří neprahnou po maximálním komfortu a komerční turistice – to nemyslím v hanlivém slova smyslu – ukázat jeho krásy.

Co myslíte konkrétně?

Tady jsme rozvinutou turistiku nikdy neměli, vždyť tu bylo desítky let zavřené pohraničí. Dnes se tu nabízí alespoň prostá turistika. Chození nebo ježdění po lese, na krásných, byť ´začínajících adresách´. Ale to je, myslím si, deviza Českého lesa. Podobnou akci, zimní sraz turistů, jsme pořádali před 7 lety, máme příznivé ohlasy. Ti, co tu byli, to řekli příbuzným, známým a přátelům. Zjistili jsme také, že se sem pak přijeli podívat například jako cyklisté. To samé a ve větší míře očekáváme také od letního srazu .

Určitě musíte pomýšlet na velký nápor lidí…

Pro město je to sice určitá zátěž, když do oblasti se 1700 hlavami přijedou další stovky lidí, ale organizátoři, kteří to u nás společně s Městem dělají, jsou už profesionálové. Myslím si, že jsme schopní vše zvládnout. Možná s vypětím všech sil, ale jak říkám: Když se budeme dobře bavit my, organizátoři, tak se jistě budou bavit i návštěvníci. S tímto heslem jdeme do všech akcí a zatím se nám to vyplatilo.

Zeptám se trošku ´na tělo´: Kde máte protekci, že jste do Bělé získali po pořádání zimního srazu turistů i ten letní?

Myslím si, že protekci nemáme, ale o našem zimním srazu, o jeho úrovni, se v turistických kruzích hovořilo dlouze a vždy v superlativech. Takže když jsme ´požádali´ o letní sraz turistů, nebyl problém v jeho přidělení. Ti, co do toho mají co říci, tvrdili, že Bělá se zhostí i letního srazu, který je nepoměrně složitější.

Čím například?

Zejména počtem lidí, kteří přijíždějí, a to přesto, že je teplo a nikdo nám na trasách nemůže zmrznout (smích).

Jsou lokality či trasy, které jste vybírali pro zimní sraz, odlišné od těch, které nabízíte nyní?

Nemyslím si, že by se příliš odlišovaly, neboť místa, která chceme ukázat, jsou lokality, které byly v dosažitelnosti zimního srazu, kdy se ale upravila jedna cesta pro turisty. Léto je jiné v tom, že si člověk může vybrat ze spousty tras. Cesty jsou všechny volné, nejsou zasněžené, a rozptyl turistů je větší. Nikdo se nám ale nemůže na trase podchladit, hrozí ovšem jiná úskalí – úrazy, pády, spálení se od slunce či hmyzí štípnutí.

Jste nyní při letním srazu i na tyto eventuality připravení?

Domluvili jsme se se složkami Integrovaného záchranného systému a řekli jsme své požadavky. Jsme připraveni zvládnout lecjakou situaci a můžeme na momentální potřeby turistů reagovat.

Jak například?

Naši ´trasíři´, většinou jsou to chlapi, se celý den pohybují právě v těch lokalitách, kde se očekává velký příliv lidí. Dokonce jsme si podle programu srazu určili dny, kdy se v té které lokalitě dá očekávat. Ať si individuální turisté chodí, kde chtějí, my jim nic nechceme nařizovat, jen jsme zvýšili dohled nad jejich bezpečností.

Jak dohled přesně vypadá?

Po těchto trasách se budou pohybovat lidi, na které máme telefonní spojení, s nimiž můžeme komunikovat. Kdyby se cokoliv v lese stalo, byla potřeba navést vrtulník, záchranku a tak dále, bude se v lese pohybovat deset lidí.

Budou tam mít pro mobil signál?

V lokalitě Velký Zvon signál je, u pramene Radbuzy také. Samozřejmě jsou místa, kde signál není, ale s tím jsou ´trasíři´ srozumění. Dá se to řešit.

Zmiňoval jste Velký Zvon. Bude otevřen?

Bohužel. Už nebyl otevřený sedm let, a třebaže byla snaha z naší strany i ze strany nejvyššího náčelníka armády, je současná situace a změna režimu na Zvonu limitující. Není to rozhledna, nýbrž objekt armády. Lidé si tam ale mohou pod vrcholem prohlédnout zajímavé Kocovy kameny. Aby účastníci srazu nebyli od vyhlídky ochuzeni, nechali jsme nad Bělou postavit zbrusu novou. Sice v nižší nadmořské výšce, ale pohled odtamtud za to stojí.

Chtěl byste na závěr něco vzkázat účastníkům srazu?

Nejen účastníkům srazu, ale i jeho organizátorům moc děkuji. A hlavně obyvatelům Bělska za to, že jsou schopní přijmout takovouto velkou akci a jsou k příchozím srdeční. Přesvědčili jsme se o tom letos při pořádání mistrovství republiky v krosu, kdy byla srdečnost hodnocena jako velká deviza našeho města. Obyvatelé jsou naklonění sportu, ať už se jedná o ten vrcholový, nebo o tento sraz turistů.

Všechny články vztahující se ke srazu turistů najdete ZDE

Zdroj: Youtube